I hvert fall i medias til tider navlebeskuende virkelighet var tromsøstudentenes vennlige kappestrid mellom byens journalister og politikere en viktig affære, selv om vi naturlig nok fokuserte på selve norgesmesterskapet. Det bærer da også spalteplassen i vårt avisarkiv preg av.

Original kappestrid

Men «Norgesmesterskapets originale kappestrid» var det da altså vi i media som fikk delta i.

– Skiene er spesiallaget for anledninga. Vi var seks jenter som jobbet hele helga for å få det til, sa Lise Balteskard til Bladet Tromsøs Helge Matland som selv deltok i kappløpet.

– Skiene er spesialpreparert for skøytetak, så det skal nok gå fort unna likevel. En må bare passe på at de som er lengst i beina går fremst, forklarte Balteskard videre.

Det kan ha vært et forsøk på å psyke ut motstanderne som får Matland til å legge til følgende advarsel:

Advarte mot doping

– Det kommer nok ikke til å nytte å forsøke seg med uverdige metoder for å hale seieren i land. Så, politikere, her nytter det nok ikke med verken valgrus eller stimulerende standpunkt.

På selve konkurransedagen var nervene i høyspenn idet de to lagene mønstret hverandre.

Politikernes lag besto av Olav Sandmo (KrF), Bi Haavind (SV), Børge Hansen, Wiggo Fjellberg (Ap) og Herman Kristoffersen (Ap).

– Ikke å vente at de skulle gå i takt, er vår kommentar.

Tok som vanlig rotta

Og med det som utgangspunkt går artikkelen videre til å erklære journalistene som seierherrer, til tross for at de ble diskvalifisert etter dopingtester tatt ved mållinja av byens medisinstudenter. Det forhindrer oss ikke å bråkjekt erklære:

– Som vanlig tok pressen fullstendig rotta på politikerne.

Matland som på denne tiden var sportsjournalist hadde styrket laget med en annen sportsjournalist: Hugo Antonsen fra «Nordlys», men kaptein på laget (i betydningen at hun gikk fremst) var Merethe Ekanger som også arbeidet for Bladet Tromsø. Hvem de to andre journalistene var er vi ikke helt sikre på.

– Jeg husker det var artig, men ikke så mye mer, sier Helge Matland i dag.

Balteskard og de andre skimakerne var en del av studentukas «Blæst-gjeng» som skulle skape oppmerksomhet rundt studentuka i mars.