UDI ser i disse dager på statlige tomtemuligheter for etablering av brakkerigger til innkvartering av asylsøkere. I den forbindelse er ei statlig tomt langs Evjenvegen på Tomasjord identifisert som et alternativ.

– Så langt er det ikke så mye å si. Vi har en statlig tomt på Tomasjord som kan brukes til å sette opp en eventuell brakkerigg for asylsøkere, og vi har sendt brev til kommunen der vi inviterer dem til å møte UDI og Statsbygg for å diskutere dette, forteller Bjørn Fridfeldt, regiondirektør i UDI.

Les også: Uenighet rundt kommunalt asylmottak

Helt i startfasen

Fridfeldt forteller at dette er den eneste tomten de har identifisert i Tromsø, og at man ennå er helt i startfasen.

– Vi har funnet en del tomter rundt omkring i landet, men dette er den eneste aktuelle tomten i Tromsø. Det er et stykke å gå herfra til det kan settes opp brakkerigger, og det kan hende at kommunen er totalt avvisende til vårt forslag. Vi er bare kommet dit at vi har bedt om et møte for å snakke om våre tanker rundt den tomten, sier Fridfeldt.

Les også: Vil opprette eget asylmottak

Ifølge ham ser man for seg at asylsøkere skal bo i brakkeriggen fram til de mottar svar på sin søknad.

– De brakkeriggene man har i dag er av vesentlig mye bedre standard enn de vi satte opp i 1988. Dette er slike som anleggsarbeidere bor i i dag, og det er ferdige hybler man løfter på plass. Det er fullt forsvarlig å bo i et slikt anlegg og vi ser for oss at asylsøkere skal kunne bo der i syv måneder eller mer.

Les også: Ahmed (27) har ikke sett familien sin på åtte år

Vil ha kommunen på banen

Dersom det blir aktuelt å sette opp brakkerigger på Tomasjord, ønskes det at kommunen skal melde seg på i driften av mottaket.

– Det vil være staten som eventuelt bygger også lyser vi ut konkurranse om driften. Da kan kommunen melde seg på og stå som driftsoperatør, forteller Fridfeldt og legger til:

– Veldig mange private leverer gode tjenester når det gjelder mottak. I dag har vi mottak i 170 norske kommuner. Kun 17 av disse er drevet at kommuner. Vi synes at kommunene skal komme mer på banen. Da kan et eventuelt overskudd fra driften gå til kommunen selv.

Les også: 95 ble utvist fra Troms i fjor

– Interessant forslag

Byråd for helse og omsorg, Gunhild Johansen, er ikke kjent med forslaget fra UDI, men synes det høres interessant ut.

– Det er absolutt et interessant forslag, men er selvfølgelig noe man må se nærmere på. Det er ikke bare å sette opp et asylmottak ut av intet, og det er en prosess man må gjennom først. Det skal blant annet ansettes folk og organiseres, slik at det blir trygt og bra for dem som skal bo der, men jeg tar veldig gjerne kontakt med UDI etter påske, sier hun.

Johansen forteller at hun også stiller seg positiv til å drive kommunale asylmottak.

– UDI sendte ut anmodning til kommunene for et par uker siden der de oppfordret kommunene til å drifte asylmottak. Det har vi sagt at vi er positive til.