Påsken er over, men fortsatt er det mye rimelig lammekjøtt i butikkene som jeg tenkte vi skulle gjøre oss nytte av.

Til ukas rett bruker jeg bog ettersom den er mindre enn låret – og litt fetere og mer smaksrik, spør dere meg.

Vi skal bruke smakssetninger som mange forbinder med senvinter og vår – appelsiner, rosmarin og honning, men også krydder med litt mer sting: hvitløk, chili og cayennepepper.

Hemmeligheten bak denne retten – som er en klassiker i vår familie – er å først langtidssteke bogen før den får ettersteke på høyere varme sammen med en deilig og spicy kryddersirup.

Ovnsstekt lammebog

1 lammebog på 1,5 – 2 kg

2 appelsiner

4 fedd hvitløk

1 neve fersk rosmarin

Rikelig med salt og pepper

Gni inn lammebogen med salt og pepper. Det er viktig at kjøttet blir godt dekket med krydder, så kna det skikkelig inn krinker og kroker over hele kjøttstykket.

Legg bogen i en vid form. Knus hvitløksfeddene lett med hånden (du trenger ikke å skrelle dem) og legg i pannen. Press appelsinene og hell juicen i pannen før du legger på rosmarin.

Dekk godt med alu-folie før du setter inn formen i 140 grader i ovnen. Sett timeren på tre timer.

Når klokken ringer tar du ut pannen, øser forsiktig ut – og siler – kraften fra pannen. Fjern beinene fra lammebogen.

Skrell og kutt

1–2 poteter per pers

1 stor gulrot per pers

100 g selleri per pers

1/3 zucchini per pers

1/2 rødløk per pers

Legg rundt kjøttet i pannen og dekk med folie igjen. Sett inn i ovnen i ytterligere en halvtime.

Bland sammen i en liten kasserolle:

2 appelsiner

2 – 3 dl kraft

2 hakkede fedd hvitløk

2 finhakkede røde chili

3 ss flytende honning

2 ts finhakket rosmarin

1 ts cayennepepper

La koke inn til det blir en seig sirup.

Ta ut pannen, fjern folien og øk temperaturen til 200 grader. Hell sirupen over kjøttet (det skal være rikelig med sirup!) og sett inn midt i ovnen i ytterligere 10–12 minutter.

Til dette kreves en kraftig rødvin som kan skjære gjennom lammefettet – en Rioja eller en kraftig Nebbiolo.

Flere oppskrifter fra Christers matspalte: