La meg være ærlig: Overskrifta er selvfølgelig bare ei journalistisk vinkling og et knep for å få folk til å lese. Det gjennomskuer Trine Hamran som selv har vært journalist og jobbet i NRK.

Barnas Radiodag

– Jeg forstår jo at du vil vinkle det slik, men det var ikke derfor jeg ble journalist, sier Hamran med en overbærende latter. Hun bor i dag i Vadsø hvor hun er dokumentarfilmskaper.

På bildet er hun og venninnen 11 år og går i femte klasse ved Prestvannet skole. De er nettopp ferdig med opptakene til sin del av Barnas Radiodag som var NRKs Barne- og ungdomsavdelings måte å markere rikskringkasterens 50-årsjubileum. Da overtok de unge radiobølgene og fylte alle de voksnes funksjoner.

Mest spennende

– Dette er det mest spennende vi har opplevd, og dersom vi får fri fra skolen kommer vi til å sitte klistret foran radioen hele dagen, sa de to til Bladet Tromsø lørdag 16. april 1983.

– Jeg husker jeg var «flaukry» da jeg kom på skola etter den helga, sier Hamran i dag.

Hun berømmer både skolen og Trine Kvambes mor, Sissel.

– Det var mye sang på Prestvannet skole og dessuten gikk Trine og jeg til musikkundervisning hos Trines mor, Sissel Kvambe. Hun var med på å inspirere oss, sier Hamran.

Sosiale medier

– Moren min er en flink musiker og artist og har inspirert mange, bekrefter Kvambe som selv har studert musikk ved Nordiska Folkhøgskolen i Sverige.

I dag har Kvambe og Hamran stort sett mistet kontakt med hverandre.

– Jeg tror det er 25 år siden sist jeg så henne og det var bare et tilfeldig møte, sier Kvambe som i dag bor på «Hedmarken», som hun sier. Det var derifra hun kom da hun flyttet til Tromsø som fireåring.

Under samtalen kommer det likevel små hint om at de, takket være sosiale medier, har en viss kontroll over hva den andre driver med.

Drømmen

– Du burde absolutt snakke med Trine som har fortsatt med musikk, i motsetning til meg, foreslår Hamran.

– Jeg har ikke vært profesjonell musiker, men har drevet med musikk hele livet. I høst deltok jeg i «Norske Talenter» med jodling og kom til semifinalen. I tillegg har jeg vært studiovokalist og sunget i flere band, sier Kvambe.

Hun er i dag utdannet førskolelærer og jobber som miljøterapeut.

– Men jeg drømmer fremdeles om å kunne leve av musikken, avslutter hun.