Et sikkert vårtegn er når kostebilene til Bydrift inntar veien. Et like sikkert tegn er støvlaget som legger seg over byen.

Det merker astmasyke Roald Nicolaisen godt. Han bor på Stakkevollveien, og sliter på de mest støvete dagene.

– Det er veldig godt å se at Bydrift er i gang med ryddingen. Jeg holder på å kveles hver gang jeg tar meg en spasertur, sier Nicolaisen.

Høy luftforurensning

Det viser også luftkvalitetsindikatoren ved Hansjordnesbukta, som forteller om høy luftforurensning.

– Hele Tromsøya er nedstøvet. Det støvet vi har nå er av den farligste sorten. Svevestøv er også farlig, men det ser vi ikke på samme måte som det støvet som henger over byen nå, sier Wim Weber, miljørådgiver i kommunen.

Bedring i vente

Leif Harald Pedersen, fagleder for vei, forteller at Bydrift allerede har holdt på med byens vårrengjøring en stund.

– Nå er vi ute med tre enheter, og om et par dager har vi fire enheter ute. Den femte vi har må bygges om etter vinteren, men i løpet av relativt kort tid er også den på plass, forteller Pedersen.

Bydrift prioriterer så langt det går de verste veiene først, og i dag var de på plass på Stakkevollveien.

– Stakkevollveien er blant de verste områdene i byen når det kommer til støv, men også i sentrum kan det være ordentlig ille når Balsfjordvinden tar i et tak, sier Pedersen.

Bydrift forsøker også å prioritere busstoppene i byen.

– Når bussen stopper på holdeplassene slipper den gjerne ut luft, og dermed virvler støvet opp.

Prioritert

Bydrift har som mål å ha kostet seg gjennom hele byen før 17. mai.

– Hvor vi koster først avhenger veldig av snøtiningen. Vi har vært heldig med været så langt i år, og krysser fingrene for at det holder seg, sier Pedersen.

Miljørådgiver Weber håper imidlertid at det snart kommer regnvær.

– Når støvet tørker inn virvler det opp veldig mye som følge av trafikk og vind. Det beste hadde altså vært om vi fikk litt nedbør nå, sier Weber.

- KVELES: Roald Nicolaisen har astma, og har vanskelig for å puste ordentlig når han er utendørs. Foto: Ronald Johansen / iTromsø
SER DU MENNESKENE?: Bak denne støvskyen befinner det seg faktisk to mennesker. Foto: Ronald Johansen / iTromsø
VASKER: Vårrengjøringen er i full gang, og Bydrift gjør sitt beste for å rekke over hele byen så snart som mulig. Foto: Ronald Johansen / iTromsø
RENT OG PENT: Bydrift har som mål å ha kostet seg gjennom hver eneste bydel før 17. mai. Foto: Ronald Johansen / iTromsø