Lokallaget Troms i den nasjonale Autismeforeningen teller i dag 130 medlemmer, og fylkesleder Erlend Welander sier at den viktigste jobben de gjør, er å øke oppmerksomheten rundt autisme som er skjult handikap.

– Dessverre det fortsatt slik at mange i skoleverket og i kommunen har behov for å se et fysisk stigma. Det er lett å tenke at en i rullestol har behov for hjelp, mens det kan være vanskeligere med de tilfellene der diagnosen er skjult, sier han.

Avdekket lovbrudd

Autismeforeningen i Troms har ikke gjennomført en undersøkelse om hvordan situasjonen er i de ulike kommunene, men Welander kjenner til at tilbudet varierer fra kommune til kommune. Mange familier i Troms beskriver svært tilspissede konflikter med skole- og kommune. Igjennom foreningens eget faglige råd som blant annet består av jurister, har man tidligere avdekket lovbrudd i enkelte av landets kommuner når det gjelder det opplæringstilbudet til autistiske barn.

– Den største utfordringen for foreldre er at man ikke møter forståelse for at man har et særskilt behov for stabilitet og kunnskapsrike ansatte i skolen. Vi har en del kurs i samarbeid med spesialisthelsetjenesten der vi inviterer blant annet lærere. Det er ikke manglende vilje til å delta på kursene, men manglende bevilgninger som gjør at mange ikke får dratt på kurs, sier han.