Men slik var det altså da dagens bilde ble tatt av Osvald Jacobsen (1887-1953). Eiendommen Strimmelen ble kjøpt av Tromsøysund kommune i 1866 til bruk som lærer- og klokkergård, samtidig som at man fikk plass til både skole og lokale for de folkevalgtes møter.

Grenseområde

Mellom 1840 og 1915 gikk bygrensen bak skolen i Mellomvegen 22 og Mellomvegen 18 som vi ser i bakgrunnen på begge bildene. Hvorfor området heter Strimmelen synes å være et lite mysterium, men en «strimmel» var fra gammelt av en teig, det vil si en adskilt del, av et gårdsbruk.

Dette bekreftes delvis av tidligere fylkesmann og lokalpolitiker Martin Buvik. Han ble valgt inn i Tromsøysund kommunestyre i 1956. Da var allerede skolen nedlagt (1953) og ble ikke lenger brukt som møtelokale. Han husker en historie som ble fortalt ham av skolebestyrer Jørgensen som en tid var rektor ved Strimmelen.

LES BYBILDET: Passet ikke med fengsel

Sterke uttrykk

– I andre etasje av skolebygningen holdt kommunens ligningsnemnd til og da de diskuterte skattesatsene for enkelte personer kunne de bli litt høyrøstet. Og uttrykkene som ble brukt i disse diskusjonene var vel ikke alltid like ... parlamentariske. Dette hørtes godt ned i skolestua og forstyrret undervisningen. Da måtte rektor opp for å dempe gemyttene og forhindre at elevene lærte seg disse uparlamentariske uttrykkene, humrer Buvik.

Den mest kjente læreren ved Strimmelen var Anton Jakobsen, senere ordfører, banksjef og stortingsmann.

– Fra dette arbeid har jeg mange og rike minner, og i mine drømmer vender ofte arbeidet i skolen tilbake sterkt og levende, skriver Jakobsen i sine erindringer.

LES BYBILDET: Fra karneval til brannmannsjobb

Barnehage

Bygningen til Strimmelen skole har hatt mange bruksområder siden nedleggelsen. I 1976 ble den solgt til byens luthersk-læstadianske menighet og brukes nå som forsamlingslokale.

Strimmelen som område har imidlertid også i dag hatt stor betydning for mange tromsøværinger gjennom Strimmelen barnehage som ble lagt ned i 2015. Det kan nesten se ut som den lille jenta på bildet kaster et speidende og lengtende blikk mot barnehagen som en gang skal komme. Og forsvinne.

MØTELOKALE: Strimmelen skole, her i midten av bildet, hadde en sentral funksjon i Tromsøysund kommune og ble også brukt som valglokale. Det var her innbyggerne i Tromsøysund stemte over unionsoppløsning og Norges styreform i 1905. Dette bildet er tatt i 1938 og lånt ut av Perspektivet Museum. Foto: Vilhjelm Riksheim