Det grå, slitne bygget i Mellomveien 33 er i ferd med å plukkes fra hverandre, for å gjøre plass til ei boligblokk med 33 leiligheter. Saneringen er i full gang innvendig, og snart skal den store gravemaskinen på forsiden sette grabben i bygget med røtter fra krigens dager.

Flyttet notearkivet

– Det er ei tyskerbrakke, det samme var nabobygget Røde Kors-huset, i likhet med flere andre tyskerbrakker i området, sier tidligere kultursjef Kåre Sørensen i Tromsø kommune.

Han har både hatt kontor der en periode, da kommunens kulturavdeling var der i forbindelse med byggingen av nytt rådhus, og har øvd der som musiker. Sørensen er også ildsjel i Tromsø Orkesterforenings Janitsjarkorps.

– Vi i Skansens fotvarmere brukte å øve der. Inntil torsdag i forrige uke sto notearkivet til Tromsø Orkesterforening der. De 12 arkivskapene i stål, med noter tilbake fra begynnelsen av 1900-tallet, er nå flyttet. Brannmuseet holdt til i kjelleren, rockedelen av Lille kulturhus flyttet inn da huset ble flyttet til Skansen. Bygartner Rolf Sundstrøm bodde i Mellomveien 33 på 50- og 60-tallet, sier Sørensen.

Fornøyd med salget

Anleggsleder Stewart Berg i Econor, som skal stå for byggingen av boligblokka, regner med at grunnarbeidene starter i midten av mai.

– Da vil det være klart for å grave og sprenge ut tomta. Det er for det meste fjell i grunnen. Betongarbeidene på selve blokka starter i juni, sier Berg.

Før byggingen av leilighetene har startet, er allerede 28 av 33 leiligheter solgt. De rimeligste koster i underkant av to millioner kroner, mens toppleiligheten ligger på åtte millioner kroner.

– Vi har solgt 85 prosent av leilighetene. Treromsleilighetene er de mest populære, trolig fordi det er mulig for familier å vokse i dem når de får barn, sier styreleder Even Liahjell i Mellomveien 33 AS.

– Jeg er veldig godt fornøyd med salget. Det blir et flott prosjekt, med både dekke og vegger bygd i betongelementer. Målet er at de første beboerne skal kunne flytte inn september/oktober 2017, sier daglig leder Roger Fagerheim i Mellomveien 33 AS.

Fant løsning

Tidligere kulturrådgiver Erling Kjeldsen hadde i likhet med Kåre Sørensen også kontor i Mellomveien 33 en kort periode, før kulturavdelingen flyttet inn i den gamle Telegrafen, i påvente av nytt rådhus.

Mellomveien 33 ble løsningen da Tromsø Orkesterforening (TOF) og Lille Kulturhus mistet øvingslokalene da det gamle rådhuset ble revet.

– TOF truet med å gå til namsretten hvis de ikke fikk et sted å være. Da vedtok kommunen at de skulle skaffe dem et sted, og Mellomveien 33 ble løsningen både for dem og rockerne fra Lille Kulturhus, sier Kjeldsen.

BOLIGBLOKK: Denne blokka med 33 leiligheter skal bygges når grunnarbeidene er unnagjort i løpet av et par måneder.