Bybildet

Omstridt kvinne langt forut sin tid

Hilda Thesen (1823-1888) engasjerte seg i kampen for kvinners rettigheter lenge før det ble en kampsak og fikk svi for det.
pluss

– Kajen stod fuld af Folk, og da Baaden lagde til, og jeg sprang i Land, overdryssedes jeg af Blomster. Oppe paa selve Kajen stod en Mængde Damer, deriblandt Laura Munch, Emmy Spindler, Rina Thesen (Hilda var endnu syg), Frøken Harris, Fru Jensen, Frøken Falsen fra Trondhjem, og jeg fik da Hilsener og Hurra, og med Sangforening og Folk efter og hele Fanget fuldt af Blomster gik vi da gjennem den store, brede Storgade, som har Snefjelde til Afslutning for Synet paa begge Sider, skriver Bjørnstjerne Bjørnson den 27. juli 1869. Han har nettopp ankommet byen med «dampen» fra Hammerfest, og oppmøtet til tross: det er tydelig at han savner noen.