– Kajen stod fuld af Folk, og da Baaden lagde til, og jeg sprang i Land, overdryssedes jeg af Blomster. Oppe paa selve Kajen stod en Mængde Damer, deriblandt Laura Munch, Emmy Spindler, Rina Thesen (Hilda var endnu syg), Frøken Harris, Fru Jensen, Frøken Falsen fra Trondhjem, og jeg fik da Hilsener og Hurra, og med Sangforening og Folk efter og hele Fanget fuldt af Blomster gik vi da gjennem den store, brede Storgade, som har Snefjelde til Afslutning for Synet paa begge Sider, skriver Bjørnstjerne Bjørnson den 27. juli 1869. Han har nettopp ankommet byen med «dampen» fra Hammerfest, og oppmøtet til tross: det er tydelig at han savner noen.

LES OGSÅ: Liv og røre på Pikeskolen (for abonnenter)

Kvinnesaksforkjemper

Denne «noen» er Hilda Thesen som var lærer og senere forstander ved Tromsø pikeskole. Hun ankom byen rundt 1866 og det tok ikke lang tid før hun markerte seg i bybildet.

– Thesen var byens kanskje sterkeste kvinnesaksforkjemper og det ga henne motstandere, skriver Einar Dahl på Lokalhistoriewiki.no.

Så sterke motstandere, faktisk, at hun i 1874 ble oppsagt etter et hissig offentlig ordskifte mellom hennes motstandere og tilhengere.

Hovedperson

Hilda, som egentlig het Aarsine Gunhilde Frederiche Thesen og var datter av amtmann Guldbrand Thesen i Romsdal, ble kjent med skolegutten Bjørnson mens han studerte i Molde mellom 1844 og 1849. Der ble han så fascinert at han mange år senere brukte henne som utgangspunkt i hovedpersonen i romanen «Det flager i byen og på havnen» (1884).

– Hun var en meget ejendommelig Personlighed, glødende af Iver for enhver Sag, der havde hendes Tiltro, stærk og heftig både i sine Sympathier og Antipathier, hidsig i Debatter, fordringsfuld i Venskab, men til Gengeld opofrende til det yderste for dem, der trængte hendes Hjælp, skriver Christiane Bützow Hoffmann i sin bok «Minder fra Molde». Thesen var også musikalsk begavet og akkompagnerte ofte Otto Theodor Krohg (1811-1889) som var redaktør for Tromsø-Tidende fra 1838 til han flyttet fra byen i 1847. Kanskje var det han som fikk Thesen til å prøve lykken i Tromsø?

Fremskridts-kvinde

Etter å ha mistet jobben bodde hun ennå en tid i Tromsø, noe som kommer fram av folketellingen fra 1875 hvor hun fremdeles bodde sammen med søsteren Rina på «Provstnæsset» som det står i dokumentene. Det tilsvarer i dag Sjøgata 3. Noen år senere forsvant hun fra byen og dukket opp igjen i Tønsberg i 1879, før vi i 1885 fant henne bosatt i Kristiania hvor hun døde tre år senere.

– Hun var en Fremskridts-kvinde for sin tid, skrev Hoffmann i sin beskrivelse.

LES OGSÅ: – Der sto jeg da det smalt! (for abonnenter)

Mye kan vel tyde på at Hilda Thesen egentlig var langt forut sin tid.

Kilder: Romsdalsmuseets årbok for 1982, Lokalhistoriewiki.no