Tomasjord: – Slik jeg ser det har de solgt leilighetene med den versjonen at det skulle medfølge parkeringsplass i samme bygg. Så viser det seg at de har flyttet parkeringen 100–200 meter lenger bort, sier styreleder i Pir 6, Steffen Kristiansen.

– Lureri på høyeste nivå

Ifølge Kristiansen er 32 av leilighetene finansiert av Husbanken, som har strengere krav til universell utforming enn kommunen. Her har rullestolbrukere kjøpt leilighet slik at de skulle komme seg tørrskodd fra parkering til leilighet. Totalt består blokka av 52 leiligheter og 39 parkeringsplasser.

LES OGSÅ: Kommunen kjøper boliger til 70 millioner kroner

– Det er tydelig at de har endret prospektet underveis. Da jeg kjøpte leilighet her i 2014 var det med den versjonen at det skulle være parkeringsplass i samme bygg, ikke 200 meter lenger bort, slik det har vist seg å være. Det er lureri på høyeste nivå, så dette har blitt advokatmat, sier Kristiansen.

Forutsetningene endret

IKKE IMPONERT: Advokat Eskild Freibu mener både utbygger og megler har opptrådt uryddig i saken.

Advokat Eskild Freibu ble kontaktet av styret for noen uker siden. Han er ikke videre imponert over måten leilighetskjøperne har blitt behandlet på.

– I det opprinnelige salgsprospektet sto det at det var heis rett ned til parkeringen. Underveis har utbygger imidlertid endret forutsetningene. Dette har rammet flere av beboerne, litt avhengig av når de kjøpte seg inn i blokka, forteller Freibu.

Han påpeker at flere av dagens beboere kjøpte leilighet i pir 6 nettopp på grunn av fasilitetene, som blant annet var tilrettelagt for rullestolbrukere.

– Noen er helt avhengig av å ha enkelt adkomst til parkering i samme bygg, påpeker advokaten.

At flere har opplevd at parkeringsplassen slett ikke var i samme bygg, slik de hadde fått forståelse for da de kjøpte leiligheten, men derimot 100–200 meter unna, kom ikke klart fram.

– I noen tilfeller har dette skjedd ved at kjøperne i salgsprospektet fikk presentert en leilighet tilknyttet parkering i samme bygg, mens det i leveransebestillingen sto med liten skrift at parkeringen var et stykke unna. Andre igjen fikk først denne informasjonen gjennom leveransebestillingen etter at de hadde kjøpt leiligheten, forklarer Freibu.

Mistet parkeringsplass

Ifølge advokaten er også beboere i Pir 6B berørt av dette.

– Her har faktisk alle beboerne med toromsleilighet mistet parkeringsplassene de var lovd helt og holdent, sier Freibu, før han legger til:

– Alle vet hvor mye en parkeringsplass i Tromsø er verdt, så når denne blir trukket ut, sier det seg selv at mange beboere føler at ikke har fått det de har betalt for. De har fått tilbudet om å kjøpe parkeringsplass for et sted mellom 150.000 og 250.000 kroner, men i mange tilfeller er dette snakk om førstegangskjøpere som ikke har muligheten til å ta opp mer lån og som uansett føler at de da ender opp med å betale dobbelt for en parkeringsplass. For andre igjen er det største problemet at de ikke lenger har muligheten til å bo i leiligheten de har kjøpt dersom de ikke har parkering i samme bygg.

LES OGSÅ: Borettslagsleder advarer mot å selge til kommunen

Han tror grunnen til at utbygger endret forutsetningene underveis skyldes færre parkeringsplasser enn først tiltenkt i blokka.

– Etter det jeg kjenner til søkte utbygger etter hvert kommunen om å fjerne en av to etasjer i parkeringskjelleren i blokka, da det viste seg at det kunne være farlig med tanke på den fremtidige utviklingen av havnivået. Da grunnetasjen ble fjernet, ble det også færre parkeringsplasser i blokka enn det som var tiltenkt, forklarer Freibu.

Skuffet

Han mener det riktige av utbygger hadde vært å spille med åpne kort da denne situasjonen oppsto.

– I stedet har de lurt dette med i leveransebeskrivelsen, uten å gjøre oppmerksom på denne vesentlige endringen, noe jeg mener både er uryddig og veldig provoserende. Jeg blir ekstra skuffet over at det har vært en eiendomsmegler inne i bildet her. Deres jobb er jo nettopp å informere kundene godt nok. Det mener jeg de ikke har gjort, påpeker Freibu.

Han kan fortelle at han har vært i kontakt både med utbygger Norsk Boligutvikling AS og Heimdal Eiendomsmegling.

LES OGSÅ: Nå rives denne kulturbastionen

– De har begge bedt om mer tid før de kommer med et svar, sier advokaten.

Freibu presiserer for øvrig at en del av kjøperne som kjøpte leilighet helt mot slutten, opplever å ha fått korrekt informasjon om at parkeringsplassene lå et annet sted enn i samme bygg.

– Disse krever naturlig nok ikke parkering i samme bygg, påpeker han

– Vi har ikke lurt noen

Norsk Boligutvikling AS kjenner seg ikke igjen i kritikken mot dem.

– Alle kjøpere har skrevet under en kontrakt der de skriver under på at de har lest leveransebeskrivelsen. Vi har derfor ikke lurt noen kunder, sier Terje Johansen, daglig leder i Norsk Boligutvikling AS.

DAGLIG LEDER: Terje Johansen i Norsk Boligutvikling AS.

Uenig

Han bekrefter at det opprinnelig var snakk om å bygge to etasjer med parkering i blokka.

– Vi hadde tegnet inn to etasjer, ja, men dette ble endret før disse leilighetene ble lagt ut for salg, påpeker Johansen.

At beboere som har kjøpt toromsleiligheter i Pir 6B skal ha mistet parkeringsplassene sine, kjenner han ikke til.

LES OGSÅ: Storinvestor trekker seg ut av byen

– Jeg vet ikke hvor advokat Freibu tar dette fra. Alle som har kjøpt parkeringsplass har fått plass, forklarer Johansen.

Når det gjelder øvrige forhold i saken, mener han ansvarlig megler er den rette til å svare.

Beklagelig

Nils Borgar Husby, fagsjef i Heimdal Eiendomsmegling, mener det er ulike oppfatninger om hvem som har rett og feil i denne saken.

– Men det tjener ikke saken å prosedere vårt ståsted gjennom mediene, påpeker Husby, som overlater til advokatene å komme fram til en løsning.

– Både beboere og utbygger har engasjert advokat, samt at vårt forsikringsselskap også er inne i bildet. Vi beklager selvsagt at det har blitt slik, men håper vi kan komme fram til et resultat uten for store omkostninger for partene, sier Husby.