Pai er godt. Sprø bunn, saftig fyll og nesten ubegrensede muligheter til å variere.
I ukas matspalte «tar vi en spansk en», og lager en pai med chorizo, squash og soltørket tomat – og vi tar en tur innom Hellas og fyller vårt paiskall med feta, tunfisk, linser, oliven, paprika og rødløk.
Begge paiene er laget med ost og eggestann, men om man ønsker å lage dem litt sunnere (men da litt bløtere) bytter man ut egg, ost og melk med hermetiske tomater.
Paiskall
125 g iskaldt smør
3 dl kaldt hvetemel
3 ss iskaldt vann
Litt salt
Oppskriften fortsetter under bildet
Legg melet i en food prosessor og skjær det kalde smøret i terninger og legg på toppen. Kjør med kniv slik at du får en grynete masse. Hell forsiktig over vann mens du «pumpekjører». Så fort det holder sammen stopper du.
Pakk inn i plastfolie og legg i kjøleskapet i en halvtime. Etterpå kjevler du ut deigen slik at en dekker din paiform + tre centimeter. Trykk fast paideigen i formen, kutt vekk overskuddsdeig, prikk bunnen med gaffel og forstek bunnen i ti minutter på 225 grader.
Pai på spansk
1 forstekt paiskall
150 g chorizopølse
250 g squash
3 ss soltørket tomat
Cayennepepper
2–3 egg
2–3 dl helmelk
1–2 dl revet ost
Salt og sort pepper
Oppskriften fortsetter under bildet
Skjær squash i tynne skiver og stek dem i litt olje til de får farge og er blitt myke. Krydre med cayenne. Dekk bunnen i paiskallet med stekt squash.
Skjær chorizo i små terninger og legg oppå squashen og topp med finskårne soltørkede tomater.
Øverst strør du revet ost og heller over piskede egg og melk (1 dl melk for hvert egg).
Stek i ovn i 25–30 minutter på 225 grader.
Oppskriften fortsetter under bildet
Pai på gresk
1 forstekt paiskall
2 bokser tunfisk i vann
1 boks kokte røde linser
100 g feta
1/2 rød løk
1–2 spisspaprika
6-8 svarte oliven
2–3 egg
2–3 dl helmelk
1–2 dl revet ost
Dekk bunnen av paien med løkskiver, avrent tunfisk og linser. Topp med paprika, feta og oliven før du strør over revet ost og heller over eggestann. Stek i 25–30 minutter på 225 grader.
Server med grønnsalat og en klikk cottage cheese. I glassene passer det med tørr hvitvin eller lyst øl.
Vel bekomme!