LANES: Gunn Iren Müller er leder i utvalget, og forteller at de henvendelsene de får om vanskelig kommunikasjon med rektor ofte henger sammen med mobbesaker.

Les også: Familie har i lang tid kjempet for at barnet skal slippe mobbing.

– Når foreldre henvender seg til oss beskriver de mobbesituasjonene på skolen og/eller i klassen. De forteller at skolens ansatte forholder seg bagatelliserende og passivt til henvendelser om mobbing. Mange av foreldrene klager om manglende initiativ fra skolens side til å fatte enkeltvedtak om mobbing, sier Müller.

FUG mener at arbeid mot mobbing først og fremst må dreie seg om forebygging, og at dette avhenger av en tydelig skole- og klasseledelse.

Les også: Byråden skal møte med moren.

– Skolen er pålagt å handle uten opphold når de oppdager eller får vite at en elev blir utsatt for mobbing. Skolen skal straks utarbeide tiltak med utgangspunkt i elevens subjektive opplevelse og ha foreldrene med i prosessen, sier Müller.

Ansvarliggjøring

Hun påpeker også viktigheten av at skolen må ha kompetanse til å håndtere mobbing.

– De voksne rundt barna må ha kompetanse i hvordan avdekke og håndtere ulike former for mobbing. For å få til dette, må både skolen og foreldrene være seg bevisst sitt ansvar og inngå konstruktivt og forpliktende samarbeid, sier hun.

Les også: Rektor: - Jeg ser ikke noe vi kunne gjort annerledes.

Også Rune Benonisen, Tromsrepresentant i FUG, peker på viktigheten av foreldres involvering i mobbesaker.

– Jeg er far selv, og jeg mener at vi som foreldre må ta en mye større del av ansvaret for at mobbing foregår og at mobbing blir tatt hånd om på en god måte, sier han.

Les også: Kommentar: "Mobbing i skolen".

Informeres

Benonisen tror mange mobbesaker kunne fått et raskere og bedre utfall dersom foreldrene til mobber ble involvert raskere.

– Det er ekstremt viktig at foreldre til mobberen først og fremst får vite om det, og at de blir ansvarliggjort ovenfor sine egne barn. Det skal ikke være sånn at foreldrene til mobbeofferet skal bli belastet med hele saken, sier han.

Les også: Kunnskapsministeren vil gi dagbøter til skoler som ikke følger opp mobbing.

Benonisen er klar på at også skoleledelsen må slå hardt ned på mobbing.

– For å bli kvitt mobbing er man avhengig av gode rutiner på skolene og at skolene faktisk følger lovverket. Systemet er godt rigget, men kompetansen når det kommer til mobbing er nok litt ulikt fordelt, sier Benonisen.

- BAGATELLISERENDE: Gunn Iren Müller, leder i FUG, forteller at utvalget jevnlig får henvendelser fra foreldre som føler at skolen bagatelliserer mobbing. Foto: FUG Foto: Foto: FUG
FORELDRE: Rune Benonisen, Tromsrepresentant i FUG, er tydelig på at foreldre må ansvarliggjøres for å bli kvitt mobbing. Foto: Anne D. Nilsen