I mars omtalte iTromsø lokalbefolkningens ønske om å opprette friluftsbarnehage mens den nye avdelingen ved Trondjord barnehage ble bygd. Dette ser derimot ikke ut til å bli en realitet, og halve barnehagen er derfor nødt til å legges ned på ubestemt tid.

– Da man så at det ikke var nok å sette inn et mobilt ventilasjonsanlegg i det gamle lokalet, ble det bestemt at det ikke var økonomisk forsvarlig å sette i gang en full restaurering av det eldste bygget. Det ble vurdert som bedre å bygge et nytt tilbygg og knytte det til det beste bygget, samtidig som man da fikk nytt ventilasjonsanlegg der også, forteller enhetsleder Trond Lorntzsen.

For kaldt

I påvente av dette var det foreslått å opprette en friluftsbarnehage, som brukte skolen og den nyeste avdelingen som inneområder. Dessverre oppfylte ikke disse byggene kravene for inneklima. Problemet er nemlig at byggene ikke er godt nok isolerte og at luftkvaliteten er for dårlig.

– Det er krav for en total godkjenning av en friluftsbarnehage at man skal ha en backup-løsning, et godkjent lokale, i tilfelle uvær eller andre uforutsette forhold. Det gamle bygget ble ikke godkjent, da det kunne bli uforsvarlig kaldt der, ned mot 15 grader ved sterk kulde og vind, forklarer Lorntzsen.

Må legge ned

Dermed ser det ut til at seks av de tolv barnehageplassene forsvinner når det gamle bygget nå må rives.

– Vi kommer til å ha redusert bemanning og vil ikke ta inn flere barn etter dette kullet. Dermed vil de som allerede går her få fullføre barnehagen, men vi vil ikke ha kapasitet til å ta inn flere med det første, sier Lorntzsen.

Han utelukker ikke at dette vil kunne skape problemer for småbarnsfamilier i bygda.

– Barnehagen er veldig viktig i ei lita bygd. Når vi mister halve kapasitet, vil det kunne påvirke mange. Det er mulig vi må slite en periode, og noen familier vil kunne få store ulemper, men forhåpentlig vil dette ende med at vi får et nytt, fint barnehagebygg, legger enhetslederen til.

Har begynt prosessen

Hvor lenge det vil ta før barnehagen vil kunne drifte som normalt igjen, er fortsatt usikkert. I forrige uke var kommunen på befaring på Trondjord, der konklusjonen var at bygget måtte rives.

– Etter å ha befart stedet så vi at det ikke var noe poeng å bygge et tilbygg, men at det heller ville være fornuftig å rive og bygge nytt. Dette er den anbefalingen vi har sendt til utdanningsetaten, som nå overtar saken, forteller byggforvalter for barnehager og uterom, Knut Bjarne Olsen.

Kommunaldirektør for utdanning, Kari Henriksen, skal nå vurdere saken før den sendes videre til politisk behandling.

– Jeg har ikke fått satt meg helt inn i saken ennå, men vi må gjøre noen vurderinger på hvordan vi skal håndtere de bygningsmessige behovene. Etter at vi har gjort det, er det politikerne som må bevilge penger til prosjektet, konstaterer hun.