Trebarnsfaren Kjetil Knutsen (37) fikk diagnosen Multippel sklerose (MS) i 2005. Siden da har sykdommen forverret seg. Knutsen sliter nå med en voldsom tretthet, mangel på følelse i fingre og et høyre bein som ikke fungerer som det skal. Han måtte i 2006 gi opp elektrikerjobben, men ble i 2009 omskolert til driftstekniker på universitetet i en 50 prosent stilling. Dermed går Knutsen nå på jobb annenhver dag, så fremst han klarer.

Klarer mindre og mindre

Sykdommen har nemlig krevd store forandringer i hverdagen til småbarnsfaren, forandringer han nå håper på å kunne reversere til en viss grad.

– I 2011 gikk jeg for eksempel onsdagsrenn med sønnen min Sander (10), men dette har jeg måtte gi opp. Nå klarer jeg så vidt å gå rennet til fots med mine to yngre døtre av og til, sier Knutsen og fortsetter:

– Behandlingen vil ikke gi meg tilbake den kroppen jeg hadde, men den vil hindre at det forverrer seg. Den vil forhåpentligvis også fjerne trettheten, som plager meg mye i hverdagen. Det vil gi meg muligheten til å trene opp kroppen igjen, forklarer Knutsen.

Prater med barna

Han har valgt å være åpen med barna om sykdommen, men de to yngste sliter med å forstå hva det går ut på.

– Det er nok bare eldstemann Sander (10) som forstår det fullstendig. Han sier stadig at han gleder seg til operasjonen, slik at jeg kan være med på ting som andre fedre kan igjen.

– Mye usikkerhet

Knutsen skal gå igjennom en såkalt stamcellebehandling, som vil gjennomføres ved et sykehus i Moskva. Han har stått på venteliste i over et år, men fikk nylig beskjed om at han fikk time for operasjon i november i år.

– Jeg har levd med mye usikkerhet. Først fikk jeg en dato i 2017, men så ble den fremskyndet fordi noen gikk ut av køen. For alt jeg vet kan dette skje igjen, hvis noen andre forsvinner fra køen igjen, forklarer Knudsen.

– Vi håper for så vidt på en fremskynding, slik at vi får det unnagjort så fort som mulig, legger samboeren Helen Larsen (36) til.

«Restarter» kroppen

Selve behandlingen går ut på å fjerne stamceller fra beinmargen eller blodet, som blir fryst ned på -120 grader. Deretter blir kroppen behandlet med cellegift, som skal slå ut immunsystemet. Når stamcellene så føres inn igjen vil det forhåpentlig danne friske immunceller.

– Jeg er nok mer bekymret enn Kjetil er. De «restarter» jo på en måte kroppen, så hvis det skulle dukke opp en infeksjon mens immunforsvaret er nedbrutt kan det bli svært alvorlig, forteller Knutsens samboer.

– Litt skummelt

Selv er han derimot ikke like bekymret, men han legger ikke skjul på at det er skremmende.

– Det er jo litt skummelt, noe jeg spesielt har kjent på nå som det nærmer seg. Men jeg føler meg bare klar til å få det gjennomført, konstaterer Knutsen, som reiser alene til Russland for å ta behandlingen. I etterkant må han ligge i isolat og observasjon i 30–35 dager på sykehuset i Moskva, men han er ikke veldig bekymret for den delen.

– Det blir mye Netflix, sier han med et smil.

STÅR SAMMEN: Hele familien har de siste årene fått kjenne på sykdommen til Kjetil Knutsen. MS-diagnosen gjør at Kjetil blant annet sliter med en voldsom tretthet. Nå håper familien at operasjonen vil gi dem et nytt liv med en mer aktiv hverdag. Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø