Italia/Tromsø: – Jeg kom til Tromsø første gang for 12 år siden og har løpt flere halvmaraton. Jeg liker meg veldig godt i Tromsø, MSM er et veldig spesielt løp og atmosfæren er helt ulik andre steder i Europa, sier Gianfranco Traverso (71) på telefon fra Italia.

Les også: - Kjempegave til byen og MSM.

Møtte Grete Waitz

I 2009 møtte han den tidligere norske løperdronningen Grete Waitz under Midnight Sun Marathon (MSM) i Tromsø. Møtet satte så dype spor at ideen om en hyllest til MSM og maratonløpere oppsto.

– Jeg var så glad for å få møte henne, derfor ville jeg gi en statue dedikert til løpere i hele verden, i Grete Waitz' ånd.

Det siste året har den italienske billedhoggeren Leonardo Lustig jobbet med å virkeliggjøre Traversos visjon, bronseskulpturen «Runners». Den består av en 2,5 meter høy løpende jentefigur med flagrende hår, og en mindre jente løpende ved siden av. Han håper skulpturgruppen kan stå på en stor, naturformet steinsokkel, plassert i nærheten av startområdet til MSM.

Mindre løping

Arbeidet med skulpturen er i sluttfasen i Toscana, og Traverso er fornøyd med det han har sett så langt. Det går med rundt tusen kilo bronse. I mai skal skulpturen fraktes på lastebil fra Italia til Tromsø. Avdukingen vil finne sted under MSM 18. juni.

– Den er i ferd med å bli støpt i bronse og vil være ferdig om et par uker. Det blir et fantastisk kunstverk, den blir virkelig vakker.

Traverso og Lustig har samarbeidet tidligere. I 2013 ble skulpturen «Fisherman» avduket ved sjøen i en bukt den norditalienske byen Genova, finansiert av Traverso.

De siste par årene har Gianfranco Traverso trappet ned på løpingen på grunn av helsen, men ser ikke bort fra at det kan bli en løpetur også under MSM 18. juni.

– Jeg er blitt 71 år og veier hundre kilo. Jeg hadde en operasjon for to år siden som gjør at det er litt vanskeligere å løpe nå, men kanskje det blir ti kilometer, vi får se, sier Traverso.

Penger ikke viktig

Han jobber fortsatt innen olje- og gassvirksomhet, alderen til tross.

– Jeg lager tanker til raffinerier. Jeg har trappet ned, men jobber fortsatt.

– Med så mye arbeid og bronse koster vel skulpturen ganske mye?

– Den koster masse penger, men det er ikke så viktig, sier en humørfylt Gianfranco Traverso.

I TROMSØ: Billedhogger Leonardo Lustig (fra venstre), byggesakssjef Laila Falck, kultur- og idrettssjef Lisa Hoen, varaordfører Elin Jørgensen, giver Gianfranco Traverso og daglig leder Nils I. Hætta i MSM møttes på rådhuset i mars. Foto: MSM