Vangberg: Det bygges boliger som aldri før i Tromsø. Byggetårn stikker opp over terrenget stadig flere steder som et synlig bevis på byggeaktiviteten.

Ved Kvaløyveien på Vangberg jobbes det både høyt og lavt i forbindelse med de 96 leilighetene som er under bygging. Tre svære byggekraner er i sving i tomta, for blant annet å løfte tunge betongelementer til ulike deler av byggeområdet.

Byggetopp

Kranors Tromsø-avdeling merker godt den store byggeaktiviteten, både av boliger og næringsbygg.

– Vi har veldig stor pågang og må hente kraner sørpå. Det er byggeoppsving i hele landet, så det er kniving om å få tak i kraner, sier regionsleder Svein Mortensen i Kranor AS.

Den store byggeaktiviteten i Tromsø bekreftes av geodatasjef Espen Larsen i Tromsø kommune, som kan vise til fersk statistikk over igangsatte boliger første kvartal i år.

– Det er veldig stor byggeaktivitet nå, og den har vært økende de tre siste årene, sier Larsen.

Geodata-statistikken tilbake til 2008 viser at det ikke har vært igangsatt bygging av flere boliger første kvartal enn i 2016. Fra januar til mars ble 277 boliger ble igangsatt. For tilsvarende periode i 2015 var antallet 266 boliger (856 for hele 2015), og 255 boliger i 2014 (totalt 566). Årene før lå antallet igangsatte boliger første kvartal på langt under 100.

Flere prosjekter

Per i dag har Kranor i tillegg til de tre kranene på Vangberg, leid ut to byggekraner til boligprosjektet Workinntoppen, én til studentboligene på Dramsveien, én til boligblokkene på Gammelgård, fire til UNN-området og én til et kontorbygg på Strandveien.

– Vi må tilbake til 2007–2008 for å finne tilnærmet like stort kjør. Vi har større trøkk nå, og har adskillig flere kraner i bruk enn da. Det er så stor rift om kranene at vi er nødt til å lete etter ledig kapasitet, sier Mortensen.

Nå står byggeprosjektene i kø fremover for Kranor, som betyr at de må skaffe enda flere byggekraner til Tromsø.

– Snart setter vi opp byggekranene på Prostneset i forbindelse med byggingen av ny havneterminal. På Strandkanten kommer det et boligprosjekt som vi skal leie ut byggekraner til.

Foran fjoråret

Nordic Crane Nord har mobile kraner og de opplever også stor pågang som følge av den store byggeaktiviteten. Med sine kranbiler sørger de blant annet for at byggetårnene løftes på plass for montering på byggeplassene.

– Våre kranbiler har stor rekkevidde og kan ta de tyngste løftene. Vi hadde rekordomsetning i fjor og ligger så langt i år foran samme periode som i fjor, sier daglig leder Are Thyholdt i Nordic Crane Nord.