Kjell Arne Røvik, professor ved Institutt for sosiologi, statsvitenskap og samfunnsplanlegging ved Universitetet i Tromsø–Norges arktiske universitet (UiT), tror Jens Johan Hjort kan lykkes med et comeback i politikken.

– For det første tenkte jeg at dette var overraskende, det må jeg si. Men får han oppslutning i Høyre, vil han bli en farlig utfordrer til alle og enhver, sier Røvik til iTromsø etter nyheten om at Hjort åpner for å stille som ordfører igjen i 2019.

– Åpne sår

Samtidig er Røvik klar på at veien tilbake til ordførerkjedet ikke nødvendigvis er vidåpen for Hjort etter nominasjonsprosessen i fjor, som endte med at Hjort trakk seg som ordførerkandidat etter at han ikke fikk gjennomslag for sitt forslag om å erstatte Øyvind Hilmarsen med Anne Berit Figenschau som toppkandidat.

– Veien til toppen i Høyre er brolagt med mange utfordringer. Jens Johan Hjort har absolutt sine lidenskapelige tilhengere, men han har også sine motstandere i partiet. Nominasjonsprosessen i fjor etterlot seg noen åpne sår, det er det ingen tvil om, sier Røvik.

Alle partier

Skulle Jens Johan Hjort bli ordfører i Tromsø igjen, vil det neppe bli i samme rolle som før, på bakgrunn av at man nå i sommer skifter fra den parlamentariske styremodellen til fordel for den gamle formannskapsmodellen.

– Hans tid som ordfører var veldig knyttet til parlamentarismen som styringsmodell. I formannskapsmodellen er den rollen- som han så til de grader mestret – borte. Samtidig er jeg ikke i tvil om at han ville gjort en kjempejobb som Høyre-politiker også under formannskapsmodellen, sier Røvik.

– Med litt glimt i øyet kan man si at Jens Johan Hjort er en politisk allrounder som kunne gått inn i nærmest ethvert politisk parti. Hjort er utvilsomt et politisk talent og svært mange vil applaudere hans eventuelle politiske comeback. Det ville vært utrolig spennende for Tromsø-politikken og fått han tilbake, legger han til.

Parlamentarisme

Men Røvik tviler på at parlamentarismen kommer tilbake, iallfall ikke i neste periode. Dermed må Hjort bekle en mer ordinær politisk rolle.

– De to styringsmodellene er svært ulike, så det spørs om ikke det vil påføre organisasjonen for store belastning å annenhver gang skulle skifte styresett. Men uavhengig av det, vil et comeback fra Hjort kunne tilføre Tromsø-politikken mye, sier Røvik.