På selveste frigjøringsdagen markeres også veterandagen, for femte år på rad.

– Vi er veldig glad for at kommunen og den politiske ledelsen i byen vil være med å gjøre dette til en fin dag også for oss, sier Edmund Leiksett i NVIO (Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner) avdeling Tromsø.

Får lovnader

NVIO avdeling Tromsø har rundt 100 medlemmer. Leiksett håper at en markering som denne, 8. mai vil få flere unge med i organisasjonen.

– Det er 640 stykker fra Tromsø som har vært ute i internasjonale operasjoner, så det er et godt potensial til å få med flere. En del av utfordringen er at mange av de som er yngre ikke føler seg som veteraner. Jeg håper en markering som denne vil få flere til å bli med, sier Leiksett.

Han var selv utstasjonert i tidligere Jugoslavia i 18 måneder og hadde siste tur i 1995.

Leiksett sier NVIO avdeling Tromsø nå skal følge opp veteranplanen til kommunen, som blant annet innebæret to årlige møter med den politiske ledelsen.

– Det har ikke blitt fulgt opp tidligere, så det skal vi nå få til.

Nye lokaler

Foreningen skal også snart få sitt eget klubblokale.

– Det er et lokale på Stakkevollveien som vi leier fra kommunen. Det skal innvies i løpet av våren. Da håper vi noen fra kommunen vil være til stede, sier Leiksett.

Ordfører Jarle Aarbakke lover å sende representanter til åpningen og i tillegg følge opp de to årlige møtene.

– Det skal vi få til, sier Tromsøs ordfører.

– Viktig markering

Ordføreren mener 8. mai-markeringen er utrolig viktig.

– Nå står vi her foran kong Håkon den 7., som er den eneste folkevalgte kongen i historien. Han er et symbol på hvor viktig denne markeringen er for de verdiene som det norske samfunnet er bygget på. 8. mai 1945 er en milepæl i norsk historie på at freden og friheten ikke er noe som er gitt, men som man hele tiden må kjempe for. Derfor er det ekstra gledelig og takke Edmund og andre, som har vært med og kjempe for den friheten vi har, sier Aarbakke.