\Tagliata heter en av de klassiske italienske måtene å lage biff på, et grillet stykke entrecôte eller ytrefilet skjæres i tynne skiver og danderes på ruccolasalat.
I ukas matspalte kombinerer vi tagliata-metoden med en annen klassisk italiensk siderett – grillede grønnsaker.
Helt til sist lager vi et tilbehør som passer til det meste av grillmat; syltet rødløk.
Grillede grønnsaker
1/2 zucchini per pers
4–5 grønne asparges per pers
Store cherrytomater
1 neve ruccola per pers
Olivenolje, salt, sitron
Skjær zucchini i tynne skiver på langs. Pensle lett med olje på begge sider og strø over salt.
La hvile i et kvarter og rist så av vannet som er trukket ut.
Grill zucchini, asparges og tomatene (del disse i to dersom de er veldig store) til de har fått fin farge.
Del zucchini i mindre stykker og dekk en stor tallerken med salat og grønnsaker. Press over sitron.
Tørrfisk i gryta
Balsamico-sirup
1/2 dl balsamicoeddik
1 ts honning
Timian, salt
Varm balsamicoen i en liten kasserolle og legg i honning, urter og salt.
La småkoke til det tykner. Vær obs på å ikke la det koke for lenge – da blir det bekk av det hele, og det vil være umulig å få rislet det over salaten.
Tagliata
100–150 g entrecôte/ytrefilet per person i helt stykke
1 fedd hvitløk
Parmesan
Salt og sort pepper
Rikelig med olivenolje
Varm oljen i en stekepanne og legg i et helt fedd hvitløk.
Stek det hele kjøttstykket på alle sider i den hete oljen. Er kjøttstykket større enn 4–500 gram trenger du å ettersteke det litt i ovn på 200 grader – eller blir det veldig blodig.
Når kjøttet er ferdig stekt lar du det hvile i fem-ti minutter på skjærefjøla før du skjærer biffstykket i tynne skiver på skrå.
Du kan selvfølgelig grille biffstykket, men da misser du poenget med den hvitløksmakende oljen.
Legg biffskiver på grønnsakene, øs over rikelig med hvitløksolje og høvle over store flak parmesan. Helt til sist risler du over balsamico-sirup gjennom en sil.
Slik lager du deilig hverdagsbrød
Syltet rødløk
1 rødløk
1/2 dl eplesidereddik
1 ts sal
1,5 ts farin
Hel pepper, laurbær
Skjær løken i tynne skiver og legg i et Norges-glass. Bland lag og hell over. La hvile i en times tid før du bruker løken.
Buon appetito!