Bakgrunnen for bekymringsmeldingen som ble sendt fra Den norske jordmorforening i Tromsø og Troms er omleggingen som skjedde i fjor, da kommunen fikk ansvaret for Jordmortjenesten. Allerede i planleggingsfasen pekte de på utfordringer knyttet til omleggingen.

Kapasitet

– Vi var i kontakt med kommunen da, og det gjaldt samme problematikken som vi fremmer i brevet. Det gjelder spesielt kapasiteten i tjenesten – det er for få årsverk i forholdt til antall gravide i kommunen, sier Sigrun Kongslien, nestleder i Den norske jordmorforening Troms.

Hun forklarer at det med omleggingen er lagt opp til at jordmødrene skal gjøre mer, men det har ikke påvirket årsverkene.

Blir forstått

Tirsdag 3. mai ble det gjennomført et møte med kommunen. Dette er noe Kongslien er godt fornøyd med.

– Jeg opplever at vi blir møtt med forståelse, og de ser tingene vi påpeker. Det er ikke optimalt slik tjenesten er i dag. Samtidig er det ikke enkelt å endre rammevilkår «over natta». Vi har en positiv dialog og vi får se på sikt hva slags prioriteringer som blir gjort, sier Kongslien.

– Må ha flere årsverk

Til tross for at hun betegner det som et godt møte, så skal de ikke ha kommet noen lovnader fra kommunen.

– Vår mening er at vi ikke klarer å løse kapasitetsproblemet uten flere årsverk. Det er helt nødvendig. Men som sagt, så må vi vente og se hva slags prioriteringer kommunen vil gjøre, sier hun.