I fjor sommer tok kommunen over ansvaret for Jordmortjenesten etter tidligere å ha hatt et samarbeid med UNN. Nå melder Jordmortjenesten i kommunen på sine hjemmesider at det for tiden er meget vanskelig å få time hos jordmor.

De skriver: «Vi gjør vårt beste for å yte en god omsorg til de gravide i Tromsø kommune men har, med dagens ressurser, ikke mulighet å gi alle det tilbud vi ønsker».

Videre skriver de at det er fullt fram til midten av juni, at ferieavvikling mellom uke 26 og uke 31 vil medføre færre timer hos jordmor og at det ikke vil være jordmor på kontoret i det hele tatt i uke 28.

Bekymret

Per nå er det ansatt tre jordmødre i til sammen 2,75 stillinger i Jordmortjenesten.

I mars i år tok Den norske jordmorforening (Dnj) ved Troms fylkesforening og Tromsø lokallag kontakt med Tromsø kommune via brev for å uttrykke sin bekymring for kapasiteten ved Jordmortjenesten, samt for å ønske et møte med den politiske ledelsen i kommunen. I brevet skrev de blant annet at de «er kjent med at gravide og barselkvinner som ønsker å komme til jordmor har blitt avvist på grunn av fulle lister» og at det «I retningslinjene for svangerskapsomsorgen (2005) er det fritt opp til kvinnen

om hun ønsker oppfølging av jordmor, fastlege eller kombinasjon av disse i sitt svangerskap.» Videre slår de fast at kommunen med sin jordmorkapasitet gjør at de gravide ikke fritt kan velge antall svangerskapskontroller hos jordmor.

Tiltak

Tirsdag 3. mai ble møtet gjennomført, og til stedet var blant annet byråd Brage Larsen Sollund (Ap).

– Dette er en ny tjeneste – vi har hatt jordmortjeneste lenge, men det er nytt at den er i egen regi. Det er bare ni måneder siden den ble opprettet – et svangerskap – og det har vært innkjøringsproblemer, sier Sollund i etterkant av møtet, og legger til:

– Vi må ha litt tålmodighet med at ting er nytt, og ta med oss de erfaringene vi har fått. Målet er klinkende klart: vi skal følge opp vordende mødre godt, og særlig de som trenger det aller mest.

Sollund mener den klare meldingen om kapasitetsutfordringer på Jordmortjenestens egne hjemmesider er bra.

– Vi må være ærlige i kommunikasjonen med innbyggerne i kommunen, sier han.

Han forteller at de i møtet diskuterte tiltak for å bedre situasjonen, både for jordmødrene og for de gravide.

– Vi skal se nærmere på ledelse og organisering i tjenesten og få til bedre rutiner. Dessuten skal vi vurdere dimensjoneringen av tjenesten og se om det er kapasitet nok, sier han.

Sollund sier videre at man ser at det var flere timer tilgjengelige da UNN skjøtte tjenesten – men at det også gir muligheter å ha Jordmortjenesten i kommunal regi.

– Det gir blant annet bedre samhandling med andre typer tjenester – som ulike helsetjenester og barnevern, dersom det er aktuelt.

– Vi skal jobbe knallhardt for å få til ei god løsning her, lover han.

Økonomiske rammer

Britt Simonsen, enhetsleder for Forebyggende helsetjenester i kommunen – som Jordmortjenesten ligger under – var også til stedet på møtet.

– Jeg har forståelse for Jordmorforeningens bekymring, og vi er enige i at det er mulig at tjenesten er underdimensjonert, sier hun til iTromsø.

– Men vi har de økonomiske rammene som vi har, og vi må sette oss ned sammen og se hva vi kan gjøre innenfor disse rammene. Jeg regner med at vi kan gjøre noen grep når det gjelder intern organisering, men det er ikke sikkert at alle gravide kan velge å gå til kun jordmor – man må nok belage seg på å måtte gå til både jordmor og fastlege, sier hun.

Hun legger til at det er lagt inn et ønske i økonomiplanen om flere ressurser til tjenesten.

– Men inntil da må vi se på hvordan vi kan tilby en best mulig tjeneste. Jeg har forståelse for at gravide ønsker å gå til kun jordmor, og særlig om man er gravid for første gang, og jeg synes det er leit at vi ikke kan tilby det brukerne våre ønsker. Men vi skal gjøre det beste vi kan, lover hun.