Onsdag oppdaget Rikardsen at et havørnbilde han har tatt er blitt brukt i minst to offentlige politiske dokument som er publisert av Bodø kommune. Dokumentene omhandler sammenslåing av kommunene Bodø, Røst, Værøy, Gildeskål, Steigen, Rødøy og Saltdal.

– Et alvorlig brudd på åndsverkloven, skriver fotografen i en melding han la ut på Facebook onsdag ettermiddag.

Ble ikke kontaktet

Rikardsen er ikke blitt spurt om lov til å bruke bildet, og bildet er heller ikke kreditert. I tillegg reagerer han på at bildet er manipulert, altså sammenpresset. I 2013 ga han kommunen lov til å bruke bildet til en rapport som omhandlet et annet tema, men han ga ikke tillatelse til videre bruk.

– Jeg skjønner at det har gått fort i svingene her, slik som kommunen nå også har bekreftet til meg og beklaget på det sterkeste. Men samtidig skjer dette stadig oftere. Bilder brukes i ulike sammenhenger uten at man sjekker opphavsretten, bevisst eller ubevisst, sier Rikardsen til iTromsø.

Etter å ha henvendt seg til kommunen, fikk han svar onsdag kveld.

– De tok det seriøst. Vi ble enige om en kompensasjon, og bildet skal bli fjernet fra dokumentene.

Les også: Tromsø-fotograf vant gjev pris

Vil kjenne saken

Rikardsen fant ut om bruken av bildet etter at en person kontaktet han.

– Dokumentene er ikke lett å få tak i, men de er lagt ut i media. Som jeg har skjønt det er dette grunnlagsdokumenter for en folkeavstemming som skal skje nå om mulig kommunesammenslåing, og det er jo viktige, offentlige dokument, sier Rikardsen.

Han synes det er flott at folk vil bruke bildene hans, men da må man også spørre om lov først.

– Jeg vil gjerne at bildene kan brukes til å reklamere for Nord-Norge og slike saker, og de fleste som ønsker å bruke bildene til slikt respekterer også opphavsretten og gjør opp for seg.  I tillegg ønsker jeg jo også at jeg selv kan stå inne for sakene bildene mine skal representere, og akkurat i denne saken så føler jeg at jeg ikke har fått satt meg godt nok inn i til at jeg også kan tillate bruk av bildet, sier Rikardsen.

Han har derfor bedt kommunen om å fjerne bildet fra dokumentene.

Les også: Dette bildet sikret han internasjonal fotopris

Er lei

Rikardsen er lei av at offentlige og private instanser bruker bildene hans uten å spørre eller kreditere bildene riktig. Akkurat dette bildet av havørnen har vært mye misbrukt, forteller Rikardsen.

– Bildene mine har blitt mer og mer kjent, og jeg må nesten forvente at slikt. Men det skjer stadig oftere, og for mine og andre sine bilder. På grunn av sosiale medier er det mer vanlig at bilder spres, og da blir de brukt i andre sammenhenger – både bevisst og ubevisst. Dette gjelder også for store medier, både nasjonale og internasjonale.

Han oppfordrer alle til å følge med på bildene sine, slik at de ikke misbrukes.

– På den måten kan vi bevisstgjøre både de som legger ut bilder og de som bruker bilder, slik at man reduserer problemet. Selv om bildene flyter på nettet, gjelder åndsverkloven, sier han.

– Beklager

Tord Berthinussen, kommunikasjonssjef i Bodø kommune, beklager at feilen har skjedd.

– Det skjer mye her hele tiden, og da kan det gå litt raskt i svingene. Da kan slike feil skje, sier han til iTromsø.

Videre forteller kommunikasjonssjefen at bildet ble brukt i god tro.

– Det som har skjedd er at bildet ble kjøpt til engangsbruk tidligere, og så har det blitt arkivert.

Han forteller at bildet vil fjernes fra dokumentene, og de vil betale en mindre kompensasjon til fotografen.