Den kan du nemlig lage hjemme på en enkel og rimelig måte.
En av de største fordelene med at den thailandske befolkningen i Norge øker, er at de orientalske matbutikkene tar inn råvarer fra «smilets land».
Krabbe-pasta, fiskesaus, østerssaus, grønn karri, sitrongress og hotte chilisauser – for å nevne noen.
Grille i dag? Her er Mat-Christers beste grilloppskrifter
Selv er jeg veldig begeistret for grønn karri – som til forskjell fra sin røde «navnebror» har en helt annen smakssammensetning.
I ukas matspalte skal vi lage den kanskje mest kjente grønne karriretten – kyllinggryten gang kaiw wan gai – som blant annet smaksettes med grønn karri, chili og kokosmelk.
Fortvil ikke over at du må kjøpe mange nye krydder, sauser og oljer – de holder i evighet i kjøleskapet til neste gang du vil lage thaimat.
Grønn karrikylling
300 g kyllingfilet
4–5 stilker vårløk
150 g ferske brekkbønner
150 g miniaubergine
3–4 fedd hvitløk
1/2 bunt koriander
250 g ferske bønnespirer
3 cm ingefær eller galangal
3 ss nøytral olje
Skjær kylling i små terninger. Hakk det hvite på vårløken i biter, finhakk korianderstilkene (og ev. røttene), knus og hakk hvitløken, riv ingefær på rivjern, kutt bønnene i to cm lange biter og skjær auberginen i 2–3 cm store terninger (du kan bruke vanlig aubergine også).
LES OGSÅ: Deilig hverdagsbrød (for abonnenter)
Varm opp oljen i en wok. Fres først løk, hvitløk, ingefær og hakket koriander. Legg så i kylling og fres til den har fått farge. Legg i brekkbønner og aubergine og fres raskt.
Legg så i
1 ts krabbe- eller rekepasta
1–2 ts grønn karripasta
2 ts østerssaus
2 ts fiskesaus
1–2 ts hot chili sauce
1–2 ts soya
4–5 bergamott-blader
1 boks kokosmelk
Rør rundt i woken slik at alt blandes. Kok i åtte-ti minutter til du kjenner at auberginen er myk uten å være soggete.
Smak også på sausen underveis – den skal være syrlig og skarp, men ikke overdrevent sterk. Om du vil kan du presse i saften fra en halv lime, samt strø over litt farin.
LES OGSÅ: Pai på gresk og spansk (for abonnenter)
Helt til sist legger du i bønnespirene og rører rundt. La spirene bli varme før du serverer.
Legg nykokt jasminris i bunnen av en skål og topp med kyllingkarri. Strø over hakkede korianderblader og de finsnittede toppene fra vårløken.
I glassene er det veldig godt med øl som har litt humle – som en IPA eller en amerikansk ale.
Vel bekomme!