Den kan du nemlig lage hjemme på en enkel og rimelig måte.

En av de største fordelene med at den thailandske befolkningen i Norge øker, er at de orientalske matbutikkene tar inn råvarer fra «smilets land».

Krabbe-pasta, fiskesaus, østerssaus, grønn karri, sitrongress og hotte chilisauser – for å nevne noen.

Selv er jeg veldig begeistret for grønn karri – som til forskjell fra sin røde «navnebror» har en helt annen smakssammensetning.

I ukas matspalte skal vi lage den kanskje mest kjente grønne karriretten – kyllinggryten gang kaiw wan gai – som blant annet smaksettes med grønn karri, chili og kokosmelk.

Fortvil ikke over at du må kjøpe mange nye krydder, sauser og oljer – de holder i evighet i kjøleskapet til neste gang du vil lage thaimat.

Grønn karrikylling

300 g kyllingfilet

4–5 stilker vårløk

150 g ferske brekkbønner

150 g miniaubergine

3–4 fedd hvitløk

1/2 bunt koriander

250 g ferske bønnespirer

3 cm ingefær eller galangal

3 ss nøytral olje

GRØNT: Koriander, vårløk, galangal-rot, hvitløk og bergamottblander er med på å gi retten karakter.

Skjær kylling i små terninger. Hakk det hvite på vårløken i biter, finhakk korianderstilkene (og ev. røttene), knus og hakk hvitløken, riv ingefær på rivjern, kutt bønnene i to cm lange biter og skjær auberginen i 2–3 cm store terninger (du kan bruke vanlig aubergine også).

LES OGSÅ: Deilig hverdagsbrød (for abonnenter)

KRYDDER: Tradisjonelle thailandske krydderier. Noen av dem lukter og smaker både sterkt og fremmed, men resultatet blir nydelig.

Varm opp oljen i en wok. Fres først løk, hvitløk, ingefær og hakket koriander. Legg så i kylling og fres til den har fått farge. Legg i brekkbønner og aubergine og fres raskt.

CRISPY: De ferske bønnespirene legges i woken helt til slutt og gir en sprø struktur til kyllingkarrien.

Legg så i

1 ts krabbe- eller rekepasta

1–2 ts grønn karripasta

2 ts østerssaus

2 ts fiskesaus

1–2 ts hot chili sauce

1–2 ts soya

4–5 bergamott-blader

1 boks kokosmelk

Rør rundt i woken slik at alt blandes. Kok i åtte-ti minutter til du kjenner at auberginen er myk uten å være soggete.

Smak også på sausen underveis – den skal være syrlig og skarp, men ikke overdrevent sterk. Om du vil kan du presse i saften fra en halv lime, samt strø over litt farin.

LES OGSÅ: Pai på gresk og spansk (for abonnenter)

Helt til sist legger du i bønnespirene og rører rundt. La spirene bli varme før du serverer.

Legg nykokt jasminris i bunnen av en skål og topp med kyllingkarri. Strø over hakkede korianderblader og de finsnittede toppene fra vårløken.

I glassene er det veldig godt med øl som har litt humle – som en IPA eller en amerikansk ale.

Vel bekomme!