SENTRUM: I løpet av høsten trer de nye retningslinjene i kraft. Da innskjerpes reglene for medisinbruk. Er inntaket for høyt, vil det påvirke kjøreevnen og du risikerer at fylkeslegen kommer på banen.

Veiledende grenser

Forskriftene vil sette opp tydelige grenser for når fastlegen skal rapportere bruken av beroligende og smertestillende til fylkeslegen. Er grensen overskredet, blir det anbefalt at politiet inndrar førerkort.

– Vi har ennå ikke mottatt det nye bestemmelsene, men etter det som blir opplyst, blir det fra sentralt hold understreket at vi skal være spesielt strenge dersom noen kombinerer flere medikament. Selv om vedkommende er innenfor tillatte doser, skal det likevel rapporteres dersom det brukes flere typer beroligende eller sterke smertestillende midler, sier fylkeslege Svein Steinert

MEDIKAMENT: Typer som dette – blant annet Paralgin Forte – er en farlig kombinasjon når det gjelder bilkjøring. Foto: John Strandmo

Kurser fastlegene

Han har allerede planlagt kursing av fastlegene i de ulike regionene. Fra hans side understrekes viktigheten av at den nye forskriften blir kjent og at fastlegene umiddelbart praktiserer rutinene.

– Det siste som er opplyst, er at regelverket trer i kraft 1. oktober.

Fra samme dato blir ansvaret lagt på legenes skuldre. Dersom legen konkluderer med at pasienten bruker mer enn tillatte doser og dermed ikke bør ha førerkort, har vedkommende plikt til å gi pasienten beskjed om det samt journalføre meldingen som er gitt. Fra samme tidspunkt er pasienten juridisk forpliktet til ikke å kjøre bil.

Tusenvis kjører

Ifølge Steinert er det daglig tusenvis av bilister på veiene som kjører med for stor mengde medikament i kroppen. Det er dette antallet myndighetene ønsker å få ned og på den måten øke trafikksikkerheten.

– Det er også en kjensgjerning at mange fastleger foreskriver vanedannende medikament uten å tenke nøye igjennom det. Når den samme gruppen står for over 90 prosent av reseptskrivingen, er det spesielt viktig at fastlegene blir mer bevisste. De vil heller ikke kunne gi pasienten dispensasjon fra bestemmelsene.

FYLKESLEGE Svein Steinert

Morfinmedisiner

Svein Steinert trekker også fram kombinasjonsbruk av medisiner:

– Her tenker jeg spesielt på tilfeller hvor morfinlignende preparat brukes i tillegg til et sovemiddel. Der er en miks som er svært uheldig og som bør endres. Lar ikke det seg gjøre, skal forholdet meldes til oss og – om nødvendig – videre til politiet.

– Vår etat vil være nøye og følge de grensene myndighetene setter. Dersom fastlegene er like påpasselige, vil vi kunne luke ut mange tilfeller. I motsatt fall vil en lege – dersom en for stor mengde medisiner er brukt forut for en ulykke – bli ansvarlig, understreker Steinert.