«Bybildet» ber om unnskyldning for at dagens spalte kanskje oppleves som litt navlebeskuende. Det får bare stå sin prøve da gleden over å være tilbake i byen er så stor at den overskygger eventuelle negative kommentarer.

Avisa iTromsø, Dagbladet Tromsø, Bladet Tromsø, eller bare «Tromsø». Kjært barn har mange navn, sies det. Vi begynte i hvert fall som Bladet Tromsø i 1898 og da holdt avisa til i Storgata 90 sammen med en lang rekke bakere. Det var kanskje løftet om et bedre lunsjtilbud som lokket oss tilbake til byen? Bakerne har flyttet for lenge siden og Storgata 90 er nå mest kjent som en forretningsgård ved siden av «Gjensidigegården» i Storgata 92.

Bybrannen i 1948

I 1912 flyttet avisa til Fredrik Langes gate 5 og i 1915 økte man utgivelsene. I 1916 skryter vi i hvert fall av å være «Nord-Norges eneste dagblad.» Der holdt avisa til gården brant ned i bybrannen i 1948. Alt gikk tapt og avisa lå med brukket rygg i et halvt år før det ble skaffet nye redaksjonslokaler i bakgården på Skippergata 28 ved dagens bruhode. På fremsiden av gården holdt «Brødrene Johannessen, herreekvipering og manufaktur» til, og det gjør de fortsatt.

Hansjordnesbukta

I 1972 innså man imidlertid at lokalene ble for trange og avisa bega seg ut på flyttefot igjen. Da flyttet man ikke langt, bare til Hansjordnesbukta i Skippergata 41 med inngang fra Otto Sverdrups gate.

I 1989 oppsto det nok en gang plassmangel og byavisa så seg nødt til å flytte ut av sentrum. Da ble det Lanes og Strandvegen 144, et område som de mest innbarka «bygutan» aldri blir å anerkjenne som «by».

Byavisa i byen

Og nå er vi altså i byen, igjen. Naturlig nok, for som sjefredaktør Stig Jakobsen sier:

– Vi er ei byavis og da er det bare naturlig at vi er i selve byen. Vi vil være der ting skjer!

Kaigata 4, eller «Brennbygget», oppkalt etter ingeniør Idar Brenn, har hatt mange beboere. Først som Strandgata 47 da kjøpmann Cedorph Ebeltoft etablerte seg her i 1855. I 1925 kjøpte Nordnorsk Importkompani brygga og brukte den som lager og fra 1927 kaffebrenneri. Den gamle brygga ble erstattet med det nåværende kontorbygget i 1972.

Og nå er altså avisa iTromsø her sammen med blant andre TV 2 og Tromsprodukt. Det kan være greit å huske når man vil stikke innom med tips og kaffekryss.