Lunheim: Det skal ikke så mye til for å lage burgerfest hjemme. Selv den minst erfarne burgerflipperen klarer å få til et måltid som så til de grader overgår det du får servert på de fleste vanlige burgersjappene.

Det eneste som kreves er litt tålmodighet, litt gode råvarer – og en god stekepanne.

«Hovedpersonen» – selve burgeren lager vi med god karbonadedeig som vi «forsterker» med ekstra fett. Dressingen lager vi selv, da blir den best og akkurat som vi vil ha den. Brødet kan man enten bake selv eller kjøpe ferdig – det er et fett.

Og det nydelige selskapet – fries av søtpotet – kan man smaksette akkurat som man vil.

KJØTT: Karbonadedeigen man bruker til burgere må få litt ekstra fett for å bli saftige og gode. Foto: Christer Pedersen

Hamburgere

400 g karbonadedeig

75 g fett fra svin eller okse

1 skive cheddar per burger

Salt, pepper, cayenne

Hakk fettet og varm det eventuelt i mikroen så det blir mykere. Miks inn fettet med gaffel i karbonadedeigen (bruk ikke maskin, da blir deigen seig). Krydre med salt, pepper og en klype cayenne.

Form burgere på 150 – 200 g og stek disse i rikelig med smør i varm stekepanne. Når du snur burgeren legger du osteskiva oppå.

ENGELSK: Tjukke skiver av engelsk cheddarost blir lagt på toppen av burgerne mens de steker ferdig. Foto: Christer Pedersen

Søtpotetfries

1/2 søtpotet per pers

Nøytral olje

Maismel

Revet parmesan

Trøffelolje

Salt, pepper

Skrell og skjær søtpoteten i staver. Miks stavene med nøytral olje og dryss over litt maismel. Legg glissent på stekebrett med bakepapir og stek i ovn på 200 grader (gjerne varmluft). Snu underveis. Når friesen har fått fin farge risler du over litt trøffelolje og drysser over revet parmesan, salt og pepper.

SNADDER: Fries av søtpotet er stekt i ovn, drysset med parmesan og har fått litt trøffelolje på toppen. Passer utmerket til burgere. Foto: Christer Pedersen

Chilimajones

1 eggeplomme

1 ts sennep

1 ts hvitvinseddik

1 ts hot chilisaus

2 fedd hvitløk

Salt, pepper

2 dl nøytral olje

Bland alt unntatt olje i en skål. Drypp olje i blandingen samtidig som du visper kraftig helt til majonesen er blitt tjukk.

Ajvar

200 g hermetisk paprika

1/2 løk

1 tomat

2 fedd hvitløk

2 ss olivenolje

Salt, pepper, oregano, kummin, paprikapulver.

Bland alt i en mikser og kjør til en jevn røre.

Dekk et hamburgerbrød med majones, isbergsalat, løk, tomatskiver, burger, samt ajvar på toppen.

Server øl til

Vel bekomme!