– Vi ser først og fremst på det tekniske og om bygget er godt vedlikeholdt. Valg av materialer har også mye å si. Boligens funksjonalitet er viktig, ikke bare innvendig, men også om det er enkel adkomst til parkering og om boligen for eksempel har veranda. Til slutt er det helhetsinntrykket som avgjør, sier Tom Inge Mathisen, takstingeniør i Bonord IshavsTakst.

Opp til selger

De takserer mellom 100 og 120 boliger i Tromsø hvert år. I motsetning til eiendomsmeglere, som hovedsakelig ser på markedet når de skal fastsette en pris på boligen, vurderer takstingeniører boligens tekniske standard.

– Vi gjør en teknisk verdiberegning, før den blir målt opp mot markedet. Den tekniske verdiberegningen er et utrykk for anskaffelse (nyverdien) med fradrag for slitasje, elde, vedlikeholdsmangel og nedsatt modernitet. Det vil si at teknisk verdi på en bolig forteller en kjøper mye om tilstanden. Det er opp til selger om vedkommende vil benytte seg av en takstingeniør eller ikke. Noen selger kun etter meglers prisvurdering, men vi anbefaler folk å være litt våken dersom det ikke foreligger noen form for tilstandsrapport av boligen, påpeker han.

Flikkarbeid

Dersom man ikke skal gå i gang med en totalrenovering før salget, har Mathisen likevel noen tips til hva man bør gjøre for å øke verdien på boligen.

– Gå over boligen både utvendig og innvendig og gjør nødvendig flikkarbeid, de småtingene som du har utsatt år etter år. Hvordan boligen ser ut sier litt om tilstanden den er i. Dersom du for eksempel har ei ytterdør som ser skrøpelig ut, bør du skifte den ut. Slike utbedringer har masse å si for helhetsinntrykket, forklarer han.