FOGD DREYERS GATE: – Da jeg startet opp med dette for fire år siden hadde jeg to-tre oppdrag i måneden. Nå kan det være opp til tre om dagen, sier Marianne Koppinen.

Vil utvide

Tirsdag formiddag er hun i full sving med å gjøre en fireroms leilighet i Fogd Dreyers gate klar for bildetaking som skal brukes når boligen om kort tid legges ut for salg. Hun er en av få boligstylister i Tromsø, men med økende interesse fra boligselgere ser Koppinen for seg å utvide virksomheten ved å knytte til seg flere boligstylister.

– Folk sier at de ser verdien i å få hjelp av en boligstylist. Jeg har hatt kunder som har blitt så fornøyd at de ikke vil flytte likevel når jeg er ferdig i boligen, sier Koppinen lattermildt.

Robin Martin Iversen i Hjem Eiendomsmegling er en av meglerne som ikke nøler med å sette kundene i kontakt med Koppinen for boligstyling.

– Stylingen av boligen er en av de tingene som spiller inn ved salg. Vi anbefaler derfor å få profesjonell hjelp til dette i de tilfellene der vi ser at det er nødvendig. Det har nå blitt relativt vanlig å benytte seg av boligstylist, påpeker Iversen.

Ser med nye øyne

Marianne Koppinen synes generelt at tromsøfolk er flink til å ta vare på hjemmene sine, men at det ikke alltid er like lett å se hva som bør gjøres hjemme hos seg selv.

– Det er noe med å få noen nye øyne som ser boligen slik en potensiell kjøper ville ha gjort, påpeker boligstylisten.

Etter å ha blitt satt i kontakt med selger via megler, kommer Koppinen først på en befaring i boligen for å få en oversikt over hva som må gjøres.

– Da går jeg gjennom hele boligen sammen med kunden. Noe det første jeg anbefaler er å fjerne tunge gardiner og ting som fyller vinduskarmene. Det handler om å la lyset slippe inn i boligen og få fram utsikten. Ellers går det mye på å tilføre små elementer og se på hvordan man kan møblere annerledes for kanskje å åpne opp rommet mer. Noen ganger anbefaler jeg også kundene å male ett eller flere rom. Det handler i bunn og grunn om å hjelpe kunden til å presentere boligen som skal selges på mest mulig måte, forklarer Koppinen.

Ikke helt som planlagt

Boligen i Fogd Dreyers gate, som hun nå er i ferd med å gjøre klar, er et litt spesielt tilfelle. Her har hun vært nødt til å forholde seg til et kollektiv med mannlige studenter som leier leiligheten som nå skal ut på boligmarkedet, mens vedkommende som skal selge selv ikke bor i Tromsø.

– Det er litt spesielt når huseier ikke er her. Jeg ser jo at leieboerne ikke har gjort alt av vasking og rydding som jeg ba dem om, men da handler det bare om å gjøre det beste ut av det, sier Koppinen, som også tar på seg oppdrag med å style tomme leiligheter.

– Da har jeg avtale med blant annet Bohus og Kid, slik at jeg får låne møbler og interiør. Å ta bilder og vise fram en tom bolig er ikke å anbefale.