De siste ukene har været vekket grillgenet i oss alle og i ukas matspalte vil jeg slå et slag for en fantastisk grillfisk – nemlig kveita. Den er passe fast, feit og velsmakende til å tåle den røffe behandlingen et par minutter på rist medfører.

Vi serverer den grillede kveita med en svært enkel, men kanongod potetsalat, grillede grønnsaker (tomat og asparges), samt en puré-saus laget av grønne erter.

Sunn sommermat med andre ord – og jeg vil spesielt trekke fram potetsalaten. Den vil du garantert komme tilbake til.

Grillet kveite

200 g filet eller biff av kveite

Salt og olivenolje

Tørk fisken godt med papir og legg den på et fat. Pensle begge sider av fisken med olje. Strø over salt og la ligge i 10–15 minutter.

Legg fisken på en glovarm grillrist – enten på utegrillen eller i grillpanne. Ikke rør fisken de første to-tre minuttene, da risikerer du at kjøttet bærer fast i risten. Snu fisken etter noen minutter – og gjenta etter noen minutter, men da snur du stykket 90 grader slik at du får fint rutemønster.

Nøttesmør-poteter

3–4 småpoteter per person

2–3 ss smør

2–3 ts kapers

Fersk oregano

Kok potetene møre og la vannet dampe vekk.

Smelt smøret i en varm panne og rør godt rundt.

Vær forsiktig slik at du ikke svir smøret – det skal bli lett brunet. Når du kjenner «nøttelukt» er smøret ferdig. Da heller du det over i en kopp. La stå i et par minutter før du fjerner skummet som samler seg på toppen.

Legg potetene i en liten skål og klem dem slik at de sprekker om de er små. Er de litt større deler du dem på midten på samme måte. Øs forsiktig smør over potetene – og pass nøye på at ikke det grumsete brune på bunnen av koppen kommer med. Det er brent melkesukker og smaker ikke godt.

Strø over fersk oregano og kapers.

Grillede grønnsaker

Grønn asparges

Kirsebærtomater

Kok aspargesen nesten mør før du legger den på grillen. Tomatene legger du i foliepakke på grillen.

Grønn ertesaus

1 pose frosne erter

1/2 dl fløte

Salt, pepper

Kok ertene møre i lettsaltet vann. Kjør dem helt glatte med miksestav og bland med fløte og krydre med pepper.

I glasset hadde jeg en litt kraftigere Chardonnay fra California – og det passet aldeles utmerket.

Vel bekomme!