79-åringen har skrevet over 200 krimnoveller under pseudonymet Richard Macker. 18. juni i år blir forfatteren, som er oppvokst i Tromsø, 80 år. I den forbindelse gis det nå ut en samling med hans beste krimnoveller på engelsk.

– Ti av dem har vært på trykk i Ellery Queens Mystery Magazine, og det er jeg svært takknemlig for, sier Thomassen, som begynte som forfatter på heltid i 1986 etter å ha jobbet som lektor og redaktør.

Jobber tett med sønnen

Magasinet han refererer til er et amerikansk krimtidsskrift som publiserer noveller av både debutanter og krimsjangerens ledende navn. Etter at sønnen Terje fikk oversatt flere av forfatterens noveller til engelsk, har han høstet mye skryt for sine verk i utlandet.

– Det var et sjokk for meg da Terje fortalte meg at de ville trykke novellen min i 2003. Det er jo det mest legendariske novellemagasinet. Det kom først ut i 1941 og holder fremdeles samme stilen. Redaktøren av magasinet har i tillegg skrevet om meg, og det er veldig flatterende. Terje har gjort en stor jobb for meg. Vi har samarbeidet godt, og han har i tillegg illustrert 30 av mine noveller og fire av bøkene mine, sier Thomassen takknemlig.

Evakuerte til Tromsø

iTromsø snakker med jubilanten over telefon fra Bekkestua i Bærum, hvor han bor i dag. Men Thomassen er egentlig oppvokst i Tromsø.

– Familien flyttet mye rundt fordi min far var offiser i hæren. Vi måtte evakuere fra Harstad da jeg var tre år gammel, og flyttet til Tromsø i juni 1940. Jeg regner meg som tromsøværing selv om jeg er født i Harstad. Både min mor og far er fra Tromsø, og jeg er barnebarnet til grunnleggeren av Mack-bryggeriet, forteller krimforfatteren entusiastisk.

Gir seg ikke

I 1988 flyttet Thomassen tilbake til Tromsø for å ta vare på sin mor. Hun døde i 1994, og året etter flyttet forfatteren tilbake til Bærum. Hver sommer reiser han imidlertid tilbake til Nord-Norge for å feriere på hytta i Øverbygd.

Selv om han nå fyller 80 år, har han flere prosjekter på gang.

– Jeg har tre-fire manus som skal ut. Jeg satser også på en skjønnlitterær samling av seks noveller, sier Thomassen.

– Leserne kan vente seg mye mer fra deg med andre ord?

– Ja, jeg blir vel dement snart, så da må jeg gjøre manusene klare før jeg blir senil, sier forfatteren lattermildt, som siden 1986 har skrevet seks skjønnlitterære bøker, syv bøker med krimnovellesamlinger, to lærebøker, en barnebok og en satire kalt «Slik overlever du på jobben», samt tre krimnoveller som har blitt til TV-serier på NRK.

– Jeg har gitt ut 21 bøker til sammen. Dette blir min 21. bok, og det er jo ganske bra, konstaterer han.