Daglig leder Eiolf Albrigtsen sier at krangelen står om 2,7 millioner kroner – penger som gjelder sluttoppgjøret samt en del ekstraarbeid som er fakturert. Etter flere forhandlinger uten løsning, har entreprenøren bedt om juridisk bistand fra Maskinentreprenørenes Forbund.

Ikke første gang

– Det er ikke første gang dette skjer, presiserer Albrigtsen.

– Da vi gjorde samme jobben på to boligblokker for Bonord på Tomasjord, var også Consto en av oppdragsgiverne. Da opplevde vi at mens søsterbedriften Barlindhaug gjorde opp for seg uten noe om og men, endte det med full krangel mellom oss og Consto. I sum har dette ført til at vi ikke lenger kan fortsette samarbeidet med selskapet. Vi kan ikke risikere at bedriften går over ende mens vi har millioner utestående, sier Albrigtsen.

Dokumentasjon

Han forteller videre at deres entreprise var på 21–22 millioner kroner og ble akseptert av Consto.

– Som et ledd i den pågående diskusjonen, har hovedentreprenøren bedt om innsyn i våre dokument – hvilke avtaler vi har med våre leverandører. Et slikt krav har jeg aldri hørt om tidligere. Derfor er det uaktuelt for oss å legge fram slike papirer, sier EFA-lederen.

Et mønster

– Ser vi tilbake på andre entrepriser i regi av Consto, begynner det å danne seg et mønster i hvordan selskapet behandler sine samarbeidspartnere. I enkelte tilfeller havner sakene i domstolen – noe som betyr at det kan ta år før penger er på kontoen.

Nå understreker Albrigtsen at millionkrangelen med entreprenørgiganten ikke er en fare for den videre driften, men det er likevel både unødvendig og beklagelig at slike problem oppstår.

Ikke enig ...

Prosjektleder Kjetil Grue i Consto bekrefter at de er i diskusjon med EFA Transport:

– Det er noen uklarheter rundt sluttoppgjøret som vi ikke er enig om. Når det er sagt, må jeg legge til at underentreprenøren fortsatt holder på rundt Sulland-bygget med avsluttende arbeid.

– Jeg mener at det er mulig å løse den økonomiske tvisten selv om beløpet er i millionklassen. At Eiolf Albrigtsen har søkt juridisk bistand, ser jeg på som positivt. Det betyr ikke annet enn at noen ser på saken med andre øyne, sier Kjetil Grue.

Ikke et mønster

Regionsjef i Consto, Ronny Bøckmann, avviser at det er blitt normalt at selskapet er i pengekrangel med sine underleverandører:

– Vi snakker ikke om et mønster. I løpet av året, forholder vi oss til et betydelig antall samarbeidspartner. Stort sett går det greit, men det hender at vi ikke blir enige. Da må det drøftinger til, sier han.

iTromsø har også vært i dialog med en annen underleverandør på samme prosjekt på Langnes. Selv om vedkommende er i samme situasjon, ønsker de ikke å uttale seg.

Bekrefter: Regionsjef i Consto, Ronny Bøckmann (nummer to fra venstre), bekrefter den økonomiske krangelen med underentreprenøren.