LUNHEIM: Første gangen jeg var i Torino ble jeg servert denne retten (eller noe som var veldig likt) på en liten osteria. Syntes selv at det hørtes litt kjedelig ut – pollo arrostito – men når retten ble servert så ble jeg frelst.

En stor tallerken med kylling med et lite hint av hvitløk, sprø og knasende «polenta croccante» og en utrolig rik og smakfull syrlig saus.

Sausen er smaksatt med sitron, hvitvin, kapers – og godt meierismør, men selv om det er en skikkelig kaloribombe så gjør syrligheten at sausen føles lett og sommeraktig.

Pannestekt kylling

1 hel kylling

1–2 fedd hvitløk

Salt, pepper

Smør og olivenolje

FÅ RÅVARER: Det er ikke mye som skal til for å lage kyllingen og sausen, men det enkle er ofte det beste ...

Parter kyllingen i fire deler (lår og bryst) og renskjær fileten slik at de er beinfrie. Behold skinnet – det gir både smak og sprøhet.

Tørk kyllingbitene godt og gni dem raskt inn med hvitløk før du salter og peprer dem.

PANNESTEKT: Kyllingen gnis med hvitløk og krydres med salt og sort pepper før den stekes i like deler smør og olivenolje.

Stek kyllingbitene i noen minutter på alle sider i en stekepanne i like deler smeltet smør og olivenolje før du ettersteker dem i et 20–25 minutter i ovnen på 200 grader.

LES OGSÅ: Hjemmelaget burger (for abonnenter)

Polenta croccante

2 dl polenta

7 dl vann

1–2 ss olivenolje

1 ts salt

2–3 dl nøytral olje

Kok opp vann og bland inn olje og salt. Senk varmen, rør inn polentamelet (bruk gjerne grov polenta) i det kokende vannet og rør rundt mens polentagrøten småbobler. Det skal bli en klistrete, men samtidig ganske fast grøt.

Smør ut grøten på bakepapir så du får en 1–2 cm tjukk leiv. La «kaka» stivne og bli kald før du skjærer stykker på cirka fem x fem cm.

Varm opp den nøytrale oljen i en stekepanne og friter polenta-kakene til de er gyllenbrune.

Sitron- og kaperssaus

1 sitron

2 dl tørr hvitvin

2–3 ss kapers

30 g meierismør

Salt og pepper

Ev. litt kyllingkraft.

«KAKEBAKING»: Polentagrøten blir bakt ut til en kakeleiv som skjæres i passende stykker før den friteres.

Vask sitronen godt og zest skallet. Del sitronen og press ut juicen.

Rør inn sitronsaft og zest, samt vin i stekepannen du har brukt til kyllingen. Reduser væsken til det halve, ev. smak av med litt kyllingkraft og rør til slutt inn terninger av smøret. Visp godt før du rører inn kapersen, salt og pepper. Øs en rikelig porsjon saus over den stekte kyllingen og server umiddelbart.

Vi drakk en italiensk verdicchio - en Matelica - fra Marche, og den passet veldig godt.

Buon appetito!