TØFF TID: Tangen beskriver tiden etter at han fikk oppsigelsen som en tid med høyt konfliktnivå. Nå har kunstforeningen fått nytt styre og Tangen har fått jobben tilbake. Foto: Trond Tomassen

MUSÈGATA: Det vakte stor oppsikt i Kunst-Norge da det ble kjent at intendant Leif Magne Tangen (37) ved Tromsø Kunstforening fikk sparken i vinter. Bakgrunn for oppsigelsen ble begrunnet av styret med et underskudd på 683.486 kroner i 2015 samt en rekke andre forhold, noe Tangen hele veien har protestert mot.

Etter at det nye styret ble valgt og siden trakk oppsigelsen, har Tangen kommet seg tilbake i jobb.

– Det føles helt fantastisk å ha støtte fra det nye styret og være tilbake på jobb, men det er ikke til å legge skjul på at prosessen har vært veldig følelsesmessig vanskelig. Det har vært et høyt konfliktnivå i perioden, og det har gått hardt inn på alle de involvert, forteller Tangen og fortsetter:

– Det er så klart veldig alvorlig å bli sagt opp, og det påvirket meg mye kraftigere enn jeg egentlig hadde trodd. Selv om det ikke kom ut av det blå, var det et stort sjokk. Jeg ble sykemeldt som et direkte resultat av oppsigelsesbrevet, og det tok en stund før jeg klarte å fordøye det hele.

Stort etterslep

Oppsigelsen av Tangen har i praksis betydd at Kunstforeningen kun har hatt to ansatte de siste fire månedene, og resultatet har blitt et betydelig etterslep av arbeidsoppgaver.

De har nå fått hentet inn en ekstra ansatt for å hjelpe til, men de alvorlige økonomiske utfordringene Kunstforeningen står ovenfor er ikke løst over natten.

– Vi har en stor jobb fremfor oss. Selv om alle er påvirket av det som har skjedd, er vi klare til å ta jobben med å sørge for at den økonomiske driften blir bedre, sier Tangen.

Mulighet for inngangspenger

Kunstforeningen driftes med midler fra det offentlige og privatpersoner, og ser nå på løsninger som kan få skuten på rett kurs igjen. Blant annet vurderer de å innføre inngangspenger på utstillingene og ser på mulighetene til å selge mer kunst, men Tangen sier at ingen endelige avgjørelser er tatt og har heller ikke oversikt over hvordan Kunstforeningen ligger an økonomisk så langt i 2016. Faktum er at det gjenstår tre utstillinger i år. Potensial Architecture er årets sommerutstilling og åpner neste fredag. De har også allerede planlagt fire utstillinger for 2017.

– Jeg håper så klart ikke at Kunstforeningen går dukken. Tromsø Kunstforening er over 90 år gammel og en av Norges viktigste kunstinstitusjoner, det skal mer til enn en motbakke, hvor enn stor og tung den er, for at en slik institusjon forsvinner, avslutter Tangen.