Det kommer fram ut fra SSB sine nye befolkningsframskrivinger som ble presentert tirsdag.

Per 1. januar i år er det bosatt 73.480 innbyggere i Tromsø. Den magiske 80.000-grensa nås først i 2030, samtidig som Norge bikker 6 millioner innbyggere.

Ifølge SSB vil det være 79.992 innbyggere i Tromsø i 2029, mens det i 2030 vil bo 80.388 mennesker i Tromsø. I 2040 nærmer det seg 84.000 innbyggere.

– Det forrige byrådet hadde en vekstambisjon langt over dette, så dette er tall som er lavere enn vi har planlagt for. Men dette er ingen overraskelse for oss i kommuneadministrasjonen, sier byutviklingssjef i Tromsø kommune, Mette Mohåg.

Les også: Så mange er arbeidsledige i Tromsø nå

Tror grensa nås i 2023

Kommuneplanlegger Gunn Jakobsen er sikker på at 80.000-grensa bikkes lenge før 2030 og tror til og med at 90.000-grensa kan nås i 2030.

– SSB tror på lavere vekst enn det vi selv tror på. Hovedalternativet har bestandig vært lavere enn den virkelige veksten, sier Gunn Jakobsen til iTromsø.

Hun mener primært det er nettotilflyttingen som utgjør den store forskjellen.

– Innflyttingen til Tromsø har de lavere enn det vi selv tror på. Vi har laget et basisalternativ og ifølge den bikker vi 80.000 i 2023. I høyalternativet vårt, når vi 80.000 året før, i 2022, sier Jakobsen.

Tromsø kommune er i ferd med et pågående arbeid om prognoser for den neste 15-års perioden.

– Lengre prognoser er vanskelige og mer unøyaktige, sier hun.

Ifølge Jakobsen holder kommunen på med å lage et boligbyggeprogram med spredning i forhold til barneskolekretser i byområdet.

– I basisalternativet tror vi at vi når 87.000 i 2031, i høyalternativet 91.000, men dette er et pågående arbeid, forteller hun.

I SSBs prognoser blir den årlige økningen i Tromsø på 0,6 prosent, mens kommunen selv tror på 1,2-1,4 prosent.

– SSB tror det flater ut, det har vi også tatt med i beregningen, men vi tror ikke på like lav vekst som de tror på, sier Jakobsen.

Les også: Nå slipper kommunen å betale gigantiske «straffe-bøter» til UNN

– Kan verne områder

Da SSB presenterte tallene for perioden 2016-2040, anslo de en innbyggervekst på 11 prosent i Troms og 14 prosent i Tromsø. Dette er i tråd med forventningene om lengre levealder, økt innvandring og større tilflytting til byene.

Mohåg mener Tromsø er godt rustet for økningen som vil komme i forhold til arealplanleggingen.

– Infrastrukturen i byen jobber vi med hele tiden, og vi har store prosjekt på gang gjennom Transportnett Tromsø. I arealplanleggingen har vi tatt høyde for denne veksten, sier Mohåg, som mener tallene sier noe veldig viktig.

– Dette er en bekreftelse på at ikke «alle» områder må tas i bruk til boligutvikling, selv om vi vil bygge tett og sentrumsnært. Tallene viser at vi kan verne om verdifulle områder ved sjøen og i marka, som vi alltid har ment, sier Mohåg.

Les også: Nordmenns levealder forventes å øke

Drømte om 120.000

I januar 2015 la daværende byrådsleder Øyvind Hilmarsen, sammen med byråd for helse og omsorg, Kristoffer Kanestrøm, og politisk rådgiver for byutvikling, Tom Erik Forså, fram boligpolitisk handlingsplan for perioden 2015–2018. De hadde ambisjoner om langt høyere byvekst – 120.000 innbyggere innen 2044, byens 250-års jubileum.

– Vi deler de vekstambisjonene som det forrige byrådet hadde. Å bygge boliger i Tromsø handler ikke kun om å møte veksten, men også legge til rette for dagens situasjon der for mange unge har for vanskelig å etablere seg. Ambisjonen er at bolig ikke skal være et hinder for at unge folk skal kunne slå seg ned i Tromsø, sier byråd for byutvikling i Tromsø kommune, Ragni Løkholm Ramberg til iTromsø.

Dersom kommunen skal møte veksten må det bygges 900 boliger årlig.

Viktige tiltak

Ramberg er klar på hvordan Tromsø skal oppnå den ambisiøse veksten.

– Vi har behov for flere unge folk til å jobbe i omsorgssektoren og i andre næringer. Prognoser og ambisjoner er to forskjellige ting, men vi har gjort viktige tiltak for å ta de store løftene som må til, blant annet med den tverrpolitiske bymiljøavtalen om brukerfinansiert ordning, så får vi se hva som slår til, prognosene eller ambisjonene, sier Ramberg, som ikke lar seg uroe over de lave prognosene.

– Jeg er ikke urolig for de tallene og ser ingen grunn til å endre strategi. Vi skal fortsette å legge til rette for den veksten vi tror og håper på, sier byråden.

Byråden er enig om at marka må vernes.

– Vi har overordnede planer og prosjekter som krever boligbygging, uten at det trenger å berøre de blå og grønne områdene. Det gjør vi med å lage markgrensa, der vi bygger opp til, men ikke i selve marka. Vi jobber også med fortetningspolitikk, som er god bolig- og klimapolitikk. Boligreserven i dag er ganske høy, og vi jobber også med bygging på fastlandet med knutepunktstrategien, forklarer Ramberg.

IKKE OVERRASKET: Byutviklingssjef Mette Mohåg er ikke overrasket over SSBs lave prognoser for veksten i Tromsø, men påpeker at kommunen har lagt større vekstambisjoner. Foto: Tom Benjaminsen