Storgata: Direktør Hans Petter Kvaal i Norges arktiske studentsamskipnad har i alle år vært vant til røde tall i regnskapene for tromsøstudentenes storstue. Nå har imidlertid trenden snudd. Etter starten 1. april 2014 i Mack-kvartalet, og første hele driftsår for Driv i 2015, liker Kvaal det han ser.

Skrekkstart

– I de 13-14 årene Driv holdt til i Bangsundbrygga var det vel bare ett år det gikk i pluss. Vi fikk pluss i fjor, og våren 2016 ser også fantastisk ut. Jeg håper disse lyspunktene representerer fremtiden, sier direktøren.

Han vil ikke tallfeste hvor stort overskuddet for 2015 var, men gleder seg over at studentene har tatt tak og snudd en negativ utvikling. Starten på 2015 var nemlig alt annet enn lys.

– Selv om det ikke var en stor pluss, gikk vi i pluss. Våren 2015 så det nemlig dystert ut, men så tok studentene grep og høsten ble så god at den overskygget alt det negative. Den positive utviklingen har fortsatt, og våren 2016 er den beste i Drivs historie, sier Kvaal.

Flere aktiviteter

Studenthuset Driv har sommerstengt fram til 15. august, bortsett fra kveldsåpent under Buktafestivalen. Også ledelsen på Driv er fornøyd med at snuoperasjonen har gitt resultater.

– Tradisjonelt har det vært mest trøkk om høsten fordi i vårsemesteret er det påskeferie og eksamenstid, men denne våren har vært helt fantastisk. Jeg tror det er bredden i tilbudet vi har som har gjort utslag. Vi blir brukt mer av andre leietakere, vi har mer salg og flere aktiviteter. Vi har godt samarbeid med TIFF og fikk tilbake åpningsfesten, og Studentuka har fått tilbake sin renessanse, sier daglig leder Emma Lindhult på Driv.

Glad for beliggenhet

Noe av suksessen tilskrives også de nye såkalte foreningshyblene til studentforeningene i Driv-kjelleren, hvor de driver med ølbrygging, diktlesning, korsang og korpsmusikk. Rundt 150 studenter er medlemmer i disse foreningene, i tillegg sørger 150 frivillige å holde Driv-hjulene i gang.

– Det er disse ildsjelene som driver huset og er bærebjelken. Vi samarbeider også godt med det lokale musikkmiljøet, sier Lindhult.

Hans Petter Kvaal er glad for at Driv fortsatt er en del av byen, og ikke havnet på campus i Breivika.

– Det bidrar til et aktivt student- og kulturliv i sentrum, som bidrar til en triveligere by og at studentene blir en viktig del av byen.

Flere godbiter

Driv fortsetter samarbeidet med Insomnia-festivalen, litteraturfestivalen Ordkalotten og Lørdagsuniversitetet. Deler av høstens konsertprogram er allerede sluppet, men Driv har bevisst holdt tilbake flere bookinger.

– Vi har noen godbiter igjen, så det ser ut til å bli en knakende god høst også. Vi er fornøyd med bookingen som er kjent, men vi er blitt enige med managementene om å vente med å slippe de siste navnene. Tromsøpublikummet har grunn til å glede seg, sier Emma Lindhult.

En pekepinn på den positive utviklingen er at Driv hadde syv utsolgte konserter i vår, mot ti i hele 2015, selv om utsolgte hus ikke er noe mål i seg selv.

– Vi skal også ha konserter som ikke er utsolgt, det er for at vi skal ha bredde på konserttilbudet, sier Lindhult.

I følge pr- og markedsansvarlig Karina Hansen på Studentsamfunnet Driv har de på vårens konserter hatt totalt rundt 7.100 besøkende.

– Vi har hatt rundt 35 konsertkvelder hittil i år, med opp mot 50 ulike artister. Det har vært en god variasjon innen sjanger, med alt fra moderne visesang til hardcore metall. I tillegg har vi hatt en rekke andre arrangementer som stand-up, debatter og temafester. Vi har hatt godt besøk på også disse, skriver Hansen i en epost.