Første fredag etter sommersolverv – altså i dag 24. juni – feirer svenskene sin midsommarafton. Uten overdrivelse kan vi si at denne kvelden er nabofolkets reelle nasjonaldag, selv om man feirer flagget sitt 6. juni.

Midsommarafton er egentlig en fruktbarhetsfest der man danser rundt et løvpyntet fallossymbol – og man spiser og drikker både tett og godt.

Og nettopp smörgåstårta er favorittmaten til veldig mange svensker. Det er sikkert mange grunner til det, men trolig er det de store variasjonsmulighetene som er hovedårsaken.

Den kommer i et utall typer med forskjellig fyll. De vanligste variantene er en med kjøttpålegg og forskjellige posteier – eller den vi lager – en med fyll fra havet; reker, laks og rogn.

Smörgåstårta

4 x 6 skiver formloff

200 g pillede reker

200 g røkt laks i pene skiver

100 g kokte erter

7 hardkokte egg

1 dl rød eller sort rogn

1/2 agurk i tynne skiver

2 dl finhakket dill

2 dl finhakket gressløk

2,5 dl crème fraîche

2,5 dl Philadelphia

2,5 dl majones

(2 ts pepperrot)

Hakk 2/3 av rekene og laksen fint. Mos ertene og finhakk fire av eggene.

Visp sammen crème fraîche, kremost og majones (samt pepperrot) og legg dette i like deler i fire forskjellige skåler. I tre av skålene blander du inn de knuste ertene, hakkede rekene samt egg og laks.

Dekk en skjærefjøl med matpapir. Skjær kantene fra brødet og pass på slik at alle brødskiver blir like store.

Fortsetter under bildet!

SMØRBAR: Hakkede reker blandes med crème fraîche, majones og kremost før blandingen smøres ut over et lag med brød.

Legg seks skiver brød på fjølen og smør ut et jevntykt lag av ertemos. Pass på at du smører helt ut i kantene.

Legg ytterligere seks skiver brød oppå ertene, men vær forsiktig slik at det ikke tyter ut over kanten. Dekk dette brødlaget med de hakkede rekene og gjenta prosessen med å smøre ut mosen.

Nå legges det tredje laget med brød på toppen, og dette laget får et lag med egg- og laksemos – før det siste laget med brød legges på toppen.

Fortsetter under bildet!

HAVSMAK: Smörgåstårta kan fylles med det meste – kjøtt, fisk eller grønnsaker. Vi lager en med sjømat.

Om det stikker ut litt brød her og der, kan man trimme disse vekk med en skarp kniv slik at man får en helt jevn firkant. Smør kantene med den siste kremen, og dra det forsiktig over på et pent serveringsbrett. La det stå der i minst en time.

Strø tett med urter på kantene og trykk fast agurkskiver.

Skjær de siste eggene i tynne skiver og legg dem rundt toppen av smörgåstårtan og pynt dem med en liten klikk rogn.

Innenfor eggene legger du reker i et pent mønster, og innerst plasserer du fire-fem skiver laks som du ruller som «roser». Topp med kvister av dill.

I glassene serverer vi sommerlig øl og gjerne en liten snaps av klart brennevin.

Smaklig måltid!

LAG PÅ LAG: Fire lag med brød med smaksrikt fyll mellom. Det er viktig at man ikke er gjerrig med fyllet, for da blir «tårtan» tørr.