– Hvordan er det mulig, spør Magne Jakobsen, som for tiden befinner seg i farvannet rundt Svalbard der han jobber på tankskipet «Norvarg».

Han er sjokkert over at en stor feil på ligningen hans kunne gå Skatt nord hus forbi.

Nå står han oppført med 4.043.443 kroner i inntekt og kreves for 1.552.343 kroner i restskatt.

Skulle ha fradrag

Sjømenn har rett til spesielle fradrag. Da Jakobsen fikk selvangivelsen sin for flere måneder siden, var ikke dette fradraget oppført.

Han dro dermed til Skatt nord i Tromsø for å få ordnet dette, men da det fremdeles ikke var ordnet, bestemte han seg for å ordne det selv på skatteetatens nettsider.

Ble til lønnstillegg

I forrige uke fikk han se skatteoppgjøret.

– Det eneste jeg gjorde var å legge på sjømannsfradraget, men det må være noe feil i systemene, for fradraget var blitt til et tillegg på inntekten.

Jakobsen, som egentlig tjente omtrent 700.000 kroner i fjor, har klaget til Skatteetaten, men hevder at han fikk beskjed om å betale restskatten uansett.

– Jeg ga beskjed om hva som hadde skjedd, men fikk beskjed om at klagen tar tre måneder å behandle og at jeg først må betale restskatten på halvannen million kroner.

Bundet av taushetsplikt

Skatt nord er underlagt taushetsplikt og har ikke mulighet til å kommentere enkeltsaker.

– På generelt grunnlag er det slik at sjømannsfradraget er et fradrag som rapporteres fra arbeidsgiver til skatteetaten via A-meldingen. Arbeidsgiver er nødt til å påse at lønn rapporteres som sjømannsinntekt for at sjømannsfradraget automatisk skal dukke opp på selvangivelsen, opplyser kommunikasjonsrådgiver Sara Katrine Olsen i Skatt nord.

– Dersom skattyter for eksempel har gjort en tastefeil i selvangivelsen, som å fylle ut en null for mye i feil post, og dermed lagt til en mye større inntekt enn det som er realiteten, vil skatteetaten rette dette så snart som mulig etter at feilen er oppdaget. Etatens praksis er at endringssaker slik som dette tas ut løpende hver mandag gjennom hele året, og skattyter vil normalt motta et korrigert og riktig skatteoppgjør innen to uker etter at feilen er korrigert, fortsetter hun.

Skatteetaten snur

RYDDET OPP: Skatt nord har tatt tak i problemet etter at iTromsø tok kontakt.

Etter at iTromsø hadde kontaktet Skatt nord på mandag, fikk Magne Jakobsen en e-post fra skatteetaten.

Der skriver de at de har sendt melding til Tromsø kemnerkontor om at de ikke krever inn den feilaktige restskatten. De skriver også at restskatten vil bli «betraktelig redusert».

Denne informasjonen er gjengitt etter tillatelse fra Magne Jakobsen.