RAMFJORD: – Ny bane betyr alt for RUIL. Det er jo den vi spiller på og som står sentralt for alt her, sier styreleder Ørjan Hofsøy Johannessen i Ramfjord UIL.

På sin siste dag som byråd tok Brage Larsen Sollund turen til Ramfjord. Han kan love at kommunen skal gjøre sitt for at drømmen om nytt kunstgress går i oppfyllelse. For det var ingen god opplevelse å se banens forfatning tidligere i år.

– Vi har jobbet lenge for dette. Da jeg kom ut hit og så hvor dårlig banen var... Det var ikke holdbart, rett og slett, innrømmer Sollund.

Ble stengt

Det nesten 20 år gamle kunstgresset, som føltes som betong å spille på, er fjernet på dugnad.

– Jeg vil berømme Ramfjord som har gått en lang vei siden de første møtene og funnet en løsning som alle parter kan enes om. De har vist en fantastisk frivillig innsats, berømmer Sollund.

I april ble nemlig banen stengt av fotballkretsen, fordi den var helsefarlig å spille på.

LES OGSÅ: Raser etter at banen ble stengt

– Det er et være eller ikke være for aldersbestemt avdeling. Det begynte å gå utover knær og føtter for spillerne. Hvis vi ikke klarer å gi dem en god bane, er det bare å legge ned her og begynne å kjøre inn til byen – der det allerede er presset kapasitet, sier trener og fotballpappa Hans-Ingar Strand.

– Vi vil være en grønn by. Da må man også ha tilbud i nærmiljøene og der folk bor, sier Brage Larsen Sollund.

Distriktspolitikk

I årets sesong må de aldersbestemte lagene spille kamper i Skarphallen.

– Med ny bane kan de aldersbestemte lagene spille her, og får vi også seniorene tilbake blir det en voldsomt «boost» for klubben. Da vil vi igjen være én klubb, understreker RUIL-lederne.

I Ramfjord er fotball det eneste organiserte idrettstilbudet til barn.

– Det samler bygda. Dette er uten tvil distriktspolitikk, sier Ørjan Hofsøy Johannessen.

Ramfjord UIL har totalt rundt 120 medlemmer, men forventer en stor økning de neste årene.

– Vi håper at ny bane endelig blir prioritert. Det er nesten 200 elever på skolen her og 60 i barnehagen som ikke har et tilbud per dags dato. Og det skal bygges 60 boliger på Ramfjordmoen. Da blir det enda flere unger, så det må bane til, sier RUIL-lederen.

To av brukerne av den nye banen, vil være Henrik Strand (8) og Jonas Vik (11).

– Det blir mye bedre med kunstgress her, sier Henrik.

– Vi kommer nok til å bruke banen mye i friminuttene på skolen også, sier Jonas.

Ferdig i høst?

Finansieringen er nesten i boks og fordeler seg slik: Spillemidler 2,8 millioner kroner, momskompensasjon 1,2 millioner, kommunalt fond for nærmiljø og frivillighet 1 million, 400.000 fra Sparebanken Nord-Norge og klubben selv bidrar med 600.000 kroner.

Videre stiller Brage Larsen Sollund og Tromsø kommune med en kommunal garanti og leiekontrakt. Men det er kommunestyret som skal gjøre et endelig vedtak i slutten av august. Trolig vil Ramfjord-prosjektet få et bredt flertall.

– Kommunestyret har lang tradisjon for å stille garantier for realisering av idrettsanlegg, sier Sollund.

Hvis alt går veien blir det nye kunstgresset ferdig allerede i høst.

– Vi håper det. Det kommer litt an på hvordan egenkapitalen vår blir brukt. Vi har fått tilskudd fra SNN-fondet, men det spørs om vi kan begynne å bruke det nå eller når banen er ferdigstilt. Går saken igjennom i kommunestyret, kan vi søke lån og forhåpentlig begynne å lime kunstgresset til høsten – hvis det er godt vær, sier Ørjan Hofsøy Johannessen.

– Er det noen som vil ha det gamle kunstgresset, er det bare å ta kontakt. Det vil spare oss for mye arbeid. Selv om det ikke er egnet til fotball, kan det brukes til mye annet, tilføyer han.

FOTBALL-POLITIKER: Brage Larsen Sollund spilte fotball med Ramfjord-spillerne. Foto: Daniel