Etter at Ryatunnelen åpnet i 2011 har det vært lite aktivitet ved de gamle fergeleiene ved Larseng og Vikran. Det har derimot endret seg nå.

De siste tre årene har Trine Hilbertsen (51) drevet enkeltpersonforetaket Larseng Kystferie på eiendommen sin like ved det gamle fergeleiet. Selv om hun også har turister om vinteren, er det nå hovedsesong. Hun er nesten fullbooket ut sesongen og forventer å omsette for en million kroner i år.

– Vi hadde to hus som bare sto og forfalt, og jeg lurte lenge på hva vi skulle gjøre med dem. Så begynte jeg å tenke på dette med fisketurister, tok kontakt med Innovasjon Norge og så ble det slik, sier Hilbertsen, som driver turiststedet alene ved siden av sin andre jobb.

Prosjektet har hatt et budsjett på 6 millioner kroner.

Saken fortsetter under bildet!

HELT NY: På toppen av naustet til Hilbertsen står det en helt ny leilighet til utleie med en utsikt få kan friste med.

Store planer

Nytt i år er en badstu, grillhytte og sløyebenk. Fra før har Hilbertsen bygd leilighet i naustet, totalrenovert et hus og pusset opp et annet. I tillegg har hun bygd molo til de fire båtene turistene kan leie. Hun har også store planer fremover.

– Hvis pågangen her fortsetter å øke, så har jeg lyst til å bygge om fjøset med seks leiligheter og konferanselokale. De tegningene eksisterer allerede. Jeg tenker også på å investere i en større og kraftigere båt for å kunne lokke mer offshore-fiskere, men dette er store investeringer, så vi får se når det blir realistisk, sier gründeren.

Nyoppstartet

I juni åpnet russiske Ekaterina Trunova og mannen opp Vikran Ferie AS, også kjent som Vikran Vacation, på andre siden av sundet fra Hilbertsen og Larseng Kystferie. Etter å ha kjørt forbi det tomme fergeleiet for to år siden, fikk de ideen om å investere der i stedet for å kjøpe seg et hjem på Tromsøya.

Etter å ha fått støtte fra Innovasjon Norge, samlet egne midler og fått lån, gikk de i gang og nå står fem leiligheter klare for utleie, i tillegg til at de har bygd en som de selv bor i med sine to barn.

– Vi har nå tre båter og mannen min Sergei jobber som fiskeguide mens jeg tar meg av gjestene i tillegg til å jobbe på universitetet. Vi hadde lyst til å drive noe selv, og dette ble helt perfekt for oss siden Sergei har erfaring fra å drive hotell og fiske, mens jeg snart er ferdig med masteren min i Business Creation and Entrepreneurship, forteller Trunova, og fortsetter:

– Nå i starten må vi bare prøve oss litt fram og få tilbakemeldinger fra gjestene våre, men vi har allerede hatt gjester fra Russland, Estland, Spania, Finland, Tyskland og Norge, og har mange bookinger i boks fremover.

De har planer for å bygge flere leiligheter, en bar/kafé og utvikle tilbudet etter hvert.

Saken fortsetter under bildet!

NY FARGE: Det som tidligere har vært kiosk, kafé og bensinstasjon ved fergeleiet på Vikran har Ekaterina Trunova gjort om til leiligheter for turister. Bak står 200 kvadrat klar til å bli bygd om til flere rom.

– Uhyre viktig

Regiondirektør i NHO Troms og Svalbard, Christian Chramer, er veldig fornøyd med både økningen av fisketurister samt at lokale aktører mobiliserer for å ta imot turistene.

– Det er uhyre viktig at vi styrker sommersesongen. Det er ingen tvil om at flere fisketurister skaper mer aktivitet for nærbutikker i distriktene, for sportsbutikker og for folk som driver med båt. Reiselivet bidrar med store ringvirkninger for hele regionen, og det er utrolig viktig at det er lokale norske aktører som står bak verdiskapningen og arbeidsplassene, slik at de ikke forsvinner til utlandet, sier Chramer.