Den kjøpergruppen er studenter, og foreldre, på jakt etter mindre leiligheter, ifølge daglig leder og eiendomsmegler i DnB Eiendom, Ruth Norstrøm.

– Vi merker veldig godt at det er mange studenter som skal etablere seg i byen nå før skolestart. Det er stor pågang på mindre to- og treroms leiligheter, og vi har sett høy aktivitet på disse boligtypene bare den siste uken.

Stort trykk

Hun viser til at det er nå i juli at studentene tilbys skoleplass gjennom Samordna opptak, noe meglerkontorene merker godt.

– Det er stort trykk fra folk som ønsker visninger nå, og jeg tror det kommer til å øke på utover sommeren.

Norstrøm legger til at det heller ikke er så mange mindre leiligheter ute i markedet, noe som fører til stor interesse rundt objektene som ligger for salg.

– Jeg har jobbet lenge i denne bransjen, og jeg kjenner litt på temperaturen i boligmarkedet nå at det kommer til å bli høy aktivitet på mindre leiligheter fremover, sier hun og fortsetter:

– Jeg har kunder som ringer for å be om privat visning og som vil ha rask tilbakemelding fordi de skal bestille flybilletter opp til Tromsø for å se på boliger, sier Norstrøm.

Les også: Godkjente planene om 470 nye boliger

Kjøper fremfor å leie

Hun forteller også om foreldre som ringer fordi de ønsker å kjøpe bolig til barna sine.

– Jeg hadde en far som ringte og sa at han hadde tre sønner som skal studere i byen. De hadde funnet ut at bokostnadene ved å kjøpe var lavere enn hvis de skulle leie en bolig, og han var derfor på leting etter en fireroms leilighet.

– Vi opplever at det også kan bli høy aktivitet på leiligheter med flere enn ett og to soverom, legger hun til.

Hun forteller videre at det er mange som gjør lignende regnestykker og bestemmer seg for å kjøpe istedenfor å leie.

– Flere foreldre bidrar og mange opplever at det vil gi god avkastning over tid hvis barna skal bo her i tre til fem år.

Rolig salg

Til tross for sommer og fellesferie, er det med andre ord en del å gjøre for eiendomsmeglerne i byen.

– Det har vært flere somre hvor vi tror at vi går inn i en rolig periode. Jeg trodde også det, og har sendt flere meglere på ferie, så nå jobber vi som er igjen på kontoret knallhardt, utdyper hun.

Det er imidlertid ikke alle kjøpergruppene som er like aktive på boligmarkedet om sommeren. Norstrøm trekker fram salget av eneboliger som roligere i fellesferien.

– Kjøpergruppen for eneboliger har i stor grad tatt ferie. De er mye sterkere på banen når fellesferien er over. Men så er det de som går mot strømmen og bruker litt av ferien til å gå på visning i håp om å slippe unna de verste budrundene. Vi opplever at mange tenker slik, sier daglig leder i DnB Eiendom.

Les også: Gir bort eiendommen for å slippe eiendomsskatt

Trekker tilbake boliger

Også eiendomsmegler Christoffer Ryan hos Eiendomsmegler 1 på Strandtorget merker at flere har tatt ferie og at boligmarkedet er roligere. I skrivende stund ligger det 216 boligannonser ute på Finn.no.

– I vår hadde vi godt over 300 objekter til salgs i Tromsø på Finn.no. Det tallet har sunket, og flere har trukket tilbake boliger fra markedet. De velger heller å vente til høsten og legger ut boligen for salg i august. Det gjelder spesielt eneboliger, men også leiligheter, opplyser han.

– Vi får nok en ketchupeffekt i midten og slutten av august, legger han til.

Opp mot tre millioner

Han viser imidlertid også til at mange studenter og foreldre er ute etter å kjøpe leiligheter i sommer.

– Det merker vi hvert år. I juli er det hovedopptak til skolene, og da merker vi at både foreldre og studenter vil kjøpe bolig. Det er et kjempetrykk på to- og treroms leiligheter nå, spesielt mindre leiligheter med prisantydning opp mot tre millioner kroner, sier Ryan.