Jo nærmere fellesferien vi kommer, desto lenger pleier passkøen å bli ved politihuset. iTromsø omtalte senest i fjor sommer misnøyen publikum hadde med politiets servicesenter.

I år ser det imidlertid ut til at grepene politiet tok etter passesongen i fjor, har gitt resultater.

– I alle år har det vært lange køer når sommeren nærmer seg, men i år har det vært mindre, sier forvaltningssjef Astrid Nilsen.

– Trenger ikke stå i kø

Hun trekker fram endringer som innskrenking av drop-in-timer, samt langåpent på torsdager for dem som bestilte time for utstedelse av pass. Disse endringene trådte i kraft i februar 2016. I tillegg har politiet nå mulighet til å legge ut passtimer 60 dager fram tid, mot 30 dager som var grensen tidligere.

– Jeg tror vi har klart å skape litt «blest» om timebestilling for pass. Folk har oppdaget at de ikke trenger å stå i kø. For å få til langåpent på torsdager, måtte vi begrense drop-in-timer på morgenen. Fra februar var det kun tilgjengelig drop-in-timer mellom klokken 08.15 til 09.00. Vi økte samtidig kapasiteten i skrankene også, sier Nilsen.

Flere pass tidlig på året

Stina Bakke Eriksen, som er stedfortreder for Nilsen i sommer, forteller at det fra 1. januar 2016 fram til i dag er blitt utstedt 7.890 pass. På samme tidspunkt i fjor var tallet på 6.484. Det som derimot ser ut til å ha redusert passkøen betraktelig i ferien, er antall pass som ble utstedt før høysesongen. Fra januar til mai 2015 ble det utstedt 2.737 pass. På samme tid i år var det 4.076.

– Vi ser at vi har klart å produsere mange flere pass tidligere på året, sammenlignet med i fjor. Det er selvfølgelig mye bedre for kundene våre, sier Eriksen.

– Vi har også vært mye mer i media dette året, hvor vi har prøvd å formidle budskapet tidlig på året, legger hun til.

– Sjekk passet når du booker reise

Likevel trekker Nilsen fram at det ikke har gått helt smertefritt i år heller.

– Jeg vet vi har fått noen klager fra folk som er blitt avvist. Dette skyldes hovedsakelig saker der de ikke har hatt de rette fullmakter klart. Det er blitt strengere nå, sier Nilsen.

– Samtidig er det lang ventetid på drop-in, og det er nok enkelte som er misfornøyd med dette. Men ventetiden er betydelig redusert også her. Vi ønsker at folk skal bestille time. Da er det minimalt med ventetid, sier hun.

Begge to understreker viktigheten av å sjekke passet tidlig, slik at du unngår å stå i drop-in-kø.

– Moralen er; sjekk passet med en gang du booker reisen, sier Nilsen.