Roman er barnebarnet til Jostein Aune som var den siste eieren av slakterforretningen i Aunegården.

Det var Nordlys som først omtalte saken.

Bygget som er fredet har blitt tildekket med reklame fra «GuideGunnar», som holder til lokalene.

– Noen sendte et bilde til meg der reklamen hang på veggen, og spurte om jeg kjente til dette, sier Roman.

– Jeg kjente jeg ble lei meg og forbannet. Jeg tenker at det der skal vekk. Dette går personlig på meg. Jeg føler jo at jeg snakker for min bestefar. Det var viktig for ham at det bygget ble fredet.

FREDET: Reklamen for «GuideGunnar» henger på veggen til Aunegården, som er et fredet bygg.

Har fått tillatelse

Erling Steenstrup, rådgiver for kulturminner og bygningsvern i Tromsø kommune, mener «GuideGunnar» ikke har gjort noe galt.

– De har fått tillatelse til å henge opp reklame, sier Steenstrup.

– Det er lov å drive reklame for egen virksomhet. Man må tilpasse det, og ikke gjøre fysisk skade på bygget. Slik som reklamen er nå, gjør den ikke noe skade på bygget, og det er veldig lett å ta den ned, legger han til.

Sammen med Olav Austlid, konservator i Troms fylkeskommune, tok de avgjørelsen om at «GuideGunnar» kunne henge opp reklame på Aunegården.

– Det som er tilfelle er at det er lov å henge opp reklame på fredede bygninger. Det ble sendt inn forslag på reklame som var større enn det som har blitt hengt opp, sier Austli.

Les også: Har fått 400.000 kroner til kunstprosjekt i sentrum

– Det er viktig for oss at det er aktivitet i bygningene og at det blir vedlikeholdt, men vi passer på at bygningen ikke tar skade av reklamen som blir hengt opp.

– At bygningen ikke tar skade av reklamen. Var det en avgjørende faktor for at dere godkjente forespørselen?

– Det var en avgjørende faktor for at det skulle bli satt opp. Dersom bygningen hadde blitt skadet, ville vi ha gått imot forslaget, sier Austlid.

Både Steenstrup og Austlid forstår at folk reagerer på at reklame blir hengt opp på en fredet bygning.

– Jeg skulle helst ha sett at det ikke var der. Nå er det ikke vernemyndighetene sin rolle å nekte folk å reklamere for egen virksomhet, men når bygget er fredet, så må man ta hensyn når man henger opp reklame, sier Steenstrup.

– Det er ikke første gangen folk klager på reklame, enten det er på et fredet bygg eller ikke. Det ligger i reklamens natur at det skal fenge oppmerksomhet. Det vil alltid være delte meninger på hvordan det skal være, sier Austlid.

Raser

Inger-Mette Roman har nå sendt brev til fylkeskommunen for å få en forklaring på hvorfor det henger reklame på Aunegårdens vegg, og fnyser av Steenstrup og Austlids kommentarer.

– Jeg er uenig med dem. Hva er vitsen med å frede bygget hvis man kan henge opp reklame? Aunegården er jo utsiden av bygget, ikke inne, sier Roman.

– Nå vil jeg se hva de svarer og ta en stilling ut fra det. Dette handler mer om at de har endret utseendet på bygget, ikke om det er skadet eller ikke. Guide i Tromsø er ikke det Aunegården står for. Da kunne man like gjerne ha hengt opp plakater av filmer på kino, mener hun.

iTromsø har ikke lykkes i å få en kommentar fra Gunnar Hildonen, som driver «GuideGunnar», men han sier til Nordlys at han har fått tillatelse til å henge opp reklamen.