Den nordnorske sommeren har så langt vært et sørgelig skue. Regn, tåke, grå skyer og temperaturer som har holdt seg rundt ti-streken på termometeret. Trøstesløst, egentlig.

Men hva med å bruke en av de mange innedagene til å teste noe nytt? En lasagne laget helt fra bunnen av kan være flott værterapi som får deg i godt humør igjen.

Vi lager egen håndlaget pasta, en smaksrik bolognese med håndhakket oksekjøtt og en muskatkrydret bechamelsaus med parmesanost.

PASTA: Lages av mel, egg og litt salt. Foto: Christer Pedersen

Håndlaget pasta

200 g hvetemel «00»

3 egg

1 klype salt

Legg hvetemelet av typen «Tipo 00» (italiensk pastamel som du finner på supern) i en dunge på et bakebord. Lag en grop og knekk to av eggene og en eggeplomme i gropa. Strø over salt. Rør rundt med fingrene og blant mel og egg. Etter hvert knar du deigen, strør på litt mer mel om det trengs – og når den har konsistensen til pepperkakedeig, er den ferdig. Pakk inn i plastfolie og la hvile i kjøleskap en time.

PEPPERKAKEDEIG: Pastadeigen knas og legges til hvile i kjøleskap etterpå. Foto: Christer Pedersen

Kjevle ut pastadeigen tynt i en pastamaskin, ta mål av lasagneformen og skjær ut «flak» med en kaketrinse. Kok disse i lettsaltet vann i to minutter og legg dem på smørpapir. (Du finner metoden på internett om du trenger instrukser, men det er ikke vanskelig, jeg lover).

HÅNDLAGET: Det er veldig enkelt – og blir veldig godt – å lage sin egen pasta. Aller enklest blir det om du har en slik pastamaskin.

Bechamelsaus

40 g smør

40 g hvetemel

1 l helmelk

Salt, pepper, muskat

40 g revet parmesanost

Smelt smør og rør inn hvetemel. Fres i to minutter og spe med melk – litt etter litt slik at sausen ikke klumper. Når sausen har kokt opp, senker du varmen og lar den småputre i fire-fem minutter. Ta av plata, krydre med salt, pepper og muskat. Helt til sist rører du inn parmesan.

HÅNDARBEID: Kjøttdeig blir ekstra god om du hakker den selv. Da er du dessuten sikker på at du får fine råvarer. Foto: Christer Pedersen

Ragù bolognese

500 g flatbiff eller mørbrad

1 løk, 1 gulrot, 1 stilk selleri

1 ss tomatpure

1 boks hermetiske tomater

2 dl oksekraft

2 dl rødvin

Salt, pepper, oregano, salvie og basilikum

Skjær løk, gulrot og selleri i små terninger (en såkalt soffritto).

TREFOLDIGHET: Gulrot, selleri og løk - soffritto på italiensk - eller mirepoix på fransk. Foto: Christer Pedersen

Fres disse i rikelig med olivenolje. Skjær oksekjøttet i tynne strimler og finhakk deretter disse med kvass kniv. Fres i gryten. Rør inn tomatpure, tomater, kraft og vin og la koke i minst halvannen time. Krydre.

BOLOGNESE: Lasagnen fylles med muskatkrydret bechamelsaus og en kraftig bolognese.

Smør en lasagneform med litt olje. Øs et par skjeer bechamel i bunnen og legg på pastaflak. Øs på mer bechamel og tre-fire skjeer kjøttsaus.

INNPAKKET: Når du har lagt tre-fire lag med pastaplater og saus, avslutter du med et topplag med pasta.

Legg på et lytt pastalag og gjenta to-tre ganger. Spar litt bechamel til slutten – du må ha nok saus til å dekke det siste pastalaget. Riv litt mer parmesan som du strør på toppen av lasagnen.

Stek så i ovn i cirka 20–25 minutter på 220 grader. Lasagnen er ferdig når den har fått fin farge.

OVNSKLAR: Når du har dekket siste pastalaget med bechamel og revet ost, kan du sette den inn i ovnen.

I glassene passer det aldeles utmerket med en Chianti Classico.

Buon appetito!