Den nordnorske sommeren har så langt vært et sørgelig skue. Regn, tåke, grå skyer og temperaturer som har holdt seg rundt ti-streken på termometeret. Trøstesløst, egentlig.
Men hva med å bruke en av de mange innedagene til å teste noe nytt? En lasagne laget helt fra bunnen av kan være flott værterapi som får deg i godt humør igjen.
Vi lager egen håndlaget pasta, en smaksrik bolognese med håndhakket oksekjøtt og en muskatkrydret bechamelsaus med parmesanost.
Håndlaget pasta
200 g hvetemel «00»
3 egg
1 klype salt
Legg hvetemelet av typen «Tipo 00» (italiensk pastamel som du finner på supern) i en dunge på et bakebord. Lag en grop og knekk to av eggene og en eggeplomme i gropa. Strø over salt. Rør rundt med fingrene og blant mel og egg. Etter hvert knar du deigen, strør på litt mer mel om det trengs – og når den har konsistensen til pepperkakedeig, er den ferdig. Pakk inn i plastfolie og la hvile i kjøleskap en time.
Kjevle ut pastadeigen tynt i en pastamaskin, ta mål av lasagneformen og skjær ut «flak» med en kaketrinse. Kok disse i lettsaltet vann i to minutter og legg dem på smørpapir. (Du finner metoden på internett om du trenger instrukser, men det er ikke vanskelig, jeg lover).
Bechamelsaus
40 g smør
40 g hvetemel
1 l helmelk
Salt, pepper, muskat
40 g revet parmesanost
Smelt smør og rør inn hvetemel. Fres i to minutter og spe med melk – litt etter litt slik at sausen ikke klumper. Når sausen har kokt opp, senker du varmen og lar den småputre i fire-fem minutter. Ta av plata, krydre med salt, pepper og muskat. Helt til sist rører du inn parmesan.
Ragù bolognese
500 g flatbiff eller mørbrad
1 løk, 1 gulrot, 1 stilk selleri
1 ss tomatpure
1 boks hermetiske tomater
2 dl oksekraft
2 dl rødvin
Salt, pepper, oregano, salvie og basilikum
Skjær løk, gulrot og selleri i små terninger (en såkalt soffritto).
Fres disse i rikelig med olivenolje. Skjær oksekjøttet i tynne strimler og finhakk deretter disse med kvass kniv. Fres i gryten. Rør inn tomatpure, tomater, kraft og vin og la koke i minst halvannen time. Krydre.
Smør en lasagneform med litt olje. Øs et par skjeer bechamel i bunnen og legg på pastaflak. Øs på mer bechamel og tre-fire skjeer kjøttsaus.
Legg på et lytt pastalag og gjenta to-tre ganger. Spar litt bechamel til slutten – du må ha nok saus til å dekke det siste pastalaget. Riv litt mer parmesan som du strør på toppen av lasagnen.
Stek så i ovn i cirka 20–25 minutter på 220 grader. Lasagnen er ferdig når den har fått fin farge.
I glassene passer det aldeles utmerket med en Chianti Classico.
Buon appetito!