Tromsø Bakeris lokaler i Breivika er nå blitt for trange, 15 år etter etableringen. Derfor tok baker Vidar Wiik i februar 2015 kontakt med Tromsø kommune, for å forhøre seg om potensielle tomter eller bygg de kunne kjøpe. Det sparket i gang en dialog med eiendomskontoret, som Wiik trodde ville lede til kjøp av ei tomt eller et bygg. Når iTromsø møter ham denne uka er han derimot mindre optimistisk.

– Jeg har forsøkt over lengre tid å få noe ut av kommunen, men det blir bare «pjatt». Det virker ikke som kommunen er interessert i å prioritere næringslivet når det kommer til kjøp av tomter, uttaler Wiik.

Savner regulering

Han mener kommunen har nedprioritert næringslivet når de har regulert og lagt planene for byen.

– Det finnes nesten ikke området for næring lenger, alt skal bli boliger. Her mener jeg det er en mangel på strategi i reguleringsplanene, noe som rammer næringslivet, sier Wiik, som tror private eiere påvirkes av dette.

– De som sitter på næringslokaler vil ikke selge eller leie ut, fordi de heller vil vente til de får det omregulert til boligformål. Da er det mye mer penger å hente, fortviler bakeren.

Et generelt problem

Nils Kristian Sørheim Nilsen, administrerende direktør i Næringsforeningen i Tromsø, kjenner seg igjen i problemstillingen.

– Tilgangen på næringseiendom er for dårlig, det har vært påpekt over en lengre tid. Private aktører ønsker å maksimere potensialet i eiendommen sin, og velger derfor ofte å få de regulert som boliger, sier Nilsen.

– Ta fra landbruket

Selv om han mener private aktører har en del av ansvaret, tror han kommunen ville kunnet løse mye av problemet ved å endre prioriteringene sine.

– Arealdelen av kommuneplanen regulerer hvilke tomter som skal bli brukt til eiendom, næring og landbruk. Dette er kanskje en liten brannfakkel, men jeg tror mye av områdene som er regulert til landbruk kunne vært brukt av næringslivet. Landbrukssiden er nok ikke enig med meg, men det er store områder på fastlandet og Kvaløya som i mine øyne hadde vært bedre utnyttet med næring, konstaterer Nilsen.