Først kom det inn melding til politiet om at et sveitsisk charterfly med 56 passasjerer om bord hadde rast utfor rullebanen på Tromsø lufthavn.

Sekunder senere kom det inn en ny katastrofemelding - denne gang fra Lavangsdalen hvor det hadde vært en større bilulykke og hvor en person var meldt drept og fire alvorlig skadd. Det ble en hektisk ettermiddag og kveld for både politi og redningsmannskaper.

Våre bilder er fra Tromsø lufthavn hvor det sveitsiske flyet står på gresset ved siden av rullebanen. Det fikk hard medfart, men ingen av de 56 passasjerene ble alvorlig skadd.

Nesa i bakken

Flygelederen i tårnet den gang, Trond Larsen, fortalte at alt så normalt ut da det sveitsiske flyet, som kom fra Zürich med passasjerer som skulle til Nordkapp, gikk inn for landing.

– Men plutselig gjorde det et hopp da det kom ned på rullebanen. Nesa på maskinen ble slått ned i bakken. Det var en så hard landing at det ble slått alarm, fortalte flygelederen som satt og så på at flyet i ca. 400 meters lengde flerret bort landingslysene på den østre siden av rullebanen før det endelig skjenet ut av banen og la seg til ro i gresset uten understell og med en motor slått av.

Flyet, en Convair 640 ble skumlagt bare et knapt minutt etter at det hadde lagt seg til ro utenfor rullebanen.

«Kraftig dult»

Inne i flyet var det aldri antydning til panikk, og ingen ble skadet - bortsett fra en kvinnelig passasjer bakerst i flyet som fikk en del løsøre i ryggen i det flyet havarerte. Hun fikk seg «en kraftig dult», som det ble sagt og sendt til legevakta hvor det ikke ble funnet brudd eller andre skader av betydning på henne.

Den sveitsiske reiselederen for de 56 passasjerene, Dora Wechseler, var på tur til Nordkapp for 13. gang. - Jeg tror jeg begynner å bli overtroisk, ga hun uttrykk for da hun hadde fått summet seg og konstatert at både hun selv, passasjerene og flymannskapet var kommet uskadd fra hendelsen.

– Det hele gikk så raskt at vi knapt fikk tid til å registrere noe som helst før det var over, sa reiselederen som også roste passasjerene for å ha oppført seg eksemplarisk.

DRAMATISK: Det sveitsiske flyet mistet den ene motoren da det havarerte og skjenet utenfor rullebanen på Tromsø lufthavn 17. juli 1973.

Tredje havari

Det var tredje gang at et fly havarerte på Tromsø lufthavn. Første gang var i 1966 da et lite sportsfly havnet utenfor rullebanen og traff en mast.

Andre gang var i 1972 da et militært Hercules-fly også skjenet utenfor rullebanen. Men til alt hell: Ingen hadde mistet livet i ulykker på Tromsø lufthavn da kalenderen viste 1973. Heller ikke etter det sveitsiske flyets havari.

Men det gikk hektisk for seg blant redningsmannskapene denne juli-ettermiddagen.

Og det ble ikke mindre hektisk da beskjeden om den dramatiske bilulykken i Lavangsdalen kom bare minutter senere.

Det var en kveld hvor svetten silte hos noen og hver. Også hos oss i pressen.