HÅPET: – Det føles som om vi svikter henne ved å ikke kunne å ta vare på henne på hennes siste dager, sier barnebarnet Elena Rozenberg.

I en leilighet på Håpet er det trykket stemning. Zinaida Sokolova fra Russland sliter med hukommelsen, har lammelser og nedsatt gangfunksjon. Familien hadde håpet at hun skulle kunne få leve sine siste dager i Tromsø, men nå har de fått avslag fra UDI på søknaden om familiegjenforening.

De klagde på svaret og søkte om utsatt iverksettelse av vedtaket til den endelig behandlingen ligger klar, men nå er også den søknaden avslått.

Fortviler

– Det er slitsom. Alt vi vil er å ta vare på mormor som trenger omsorg. Vi ber ikke om noe, verken hjemmepleiere eller penger. Vi ber bare om å få gi henne en verdig alderdom. Det er ingen i Russland som kan ta vare på henne. Det finnes ingen sykehjem der man kan sende eldre til med god samvittighet, sier Rozenberg.

– Jeg er hennes eneste gjenlevende barn, så hvorfor kan hun ikke få bo hos meg, sier Nina Jakobsen som jobber som personalkonsulent på Breivang videregående skole.

Omsorgssvikt

Jakobsen besøkte i fjor moren utenfor St. Petersburg der hun bodde under særdeles kritikkverdige forhold. Ifølge Jakobsen og Rozenberg ble hun utsatt for grov omsorgssvikt.

– Hun ble ikke tatt vare på. Hun er lammet på høyre side av kroppen og trenger hjelp for å ta vare på seg selv. Den hjelpen fikk hun ikke. Da jeg kom dit, hadde hun ikke fått vasket seg på flere måneder og hadde levd i ukevis med et stort glasskår i foten. Det var umenneskelig for henne å være der. Derfor søkte vi turistvisum, for så å søke familiegjenforening fra Norge, forteller Jakobsen.

Hun forteller at sjansene hadde vært større for å få godkjent søknaden om de søkte fra Russland, men at livsgleden og livskvaliteten til Sokolova var så dårlig at de måtte få henne til Norge umiddelbart.

Sendes ut av landet

Så kom beskjeden fra UDI. Søknaden er ikke godkjent, og Sokolova får ikke vente i Norge mens klagen behandles. Neste onsdag sendes hun ut av landet.

– Vi fikk telefon fra politiet onsdag morgen med beskjeden. Mormor er gammel og i dårlig form. Turen med fly til Kirkenes, for å så kjøre til Murmansk innebærer en betydelig helserisiko. Mormor har ikke lenge igjen og tror ikke at hun klarer å komme tilbake til Norge, sier en gråtkvalt Rozenberg.

iTromsø har fått tilgang til en legeerklæringen fra Zinaida Sokolovas lege som slår fast følgende:

«Det er sannsynlig at pasientens helsemessige situasjon vil bli forverret dersom pasienten nå sendes ut av landet».

UDI har likevel avslått søknaden.

– Endelig hadde hun fått tilbake livslysten. Det hadde hun ikke da hun kom fra Russland. Når hun nå har fått livsgleden tilbake, skal hun sendes ut. Det er hjerterått og inhumant.

Nina Jakobsen skal følge moren tilbake til Russland.

– Jeg tar permisjon fra jobb for å dra med min mor til Murmansk, men jeg kan ikke bli værende i Russland for å ta vare på henne. Jeg er nødt til å jobbe for å finansiere oppholdet hennes mens vi venter på endelig svar fra UDI, sier Jakobsen.

UDI ønsker ikke å uttale seg om saken før det er bevilget fritak fra taushetsplikten. iTromsø vil følge opp saken.

KNUST: Elena Rozenberg er knust etter avslaget fra UDI. – Det føles som om vi svikter mormor. Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø
Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø