– Vi måtte forkaste tilbudet vi fikk inn fordi de økonomiske rammene for prosjektet var vesentlig overskredet. Det betyr at vi må gjennomføre en ny anbudsrunde til høsten, sier avdelingsdirektør Øystein Nermo på byutvikling.

47 millioner

Da byrådet fattet sitt vedtak 10. desember 2015 om forlengelse av gågata og opprusting av Kirkeparken, ble det lagt til grunn at arbeidene skulle starte i år og avsluttes i 2018.

Prosjektgruppa bak forprosjektrapporten «Forlengelse av gågata fra Fredrik Langes gate til Kirkegata og oppgradering av Kirkeparken», anbefalte et utbyggingsalternativ med en kostnadsramme på vel 47 millioner kroner. Det inkluderer 10 millioner til opprusting av eksisterende gågate fra Fredrik Langes gate og nordover til Bispegata.

I planene inngår blant annet ny beplanting, nye benker, belysning, stier og vannkunst i Kirkeparken. Også gatene som grenser til Kirkeparken, Adolf Thomsens gate, Bankgata, Kirkegata og Lehnesmåttet skal oppgraderes.

Våren 2017

I saksfremlegget til byrådet heter det at «en viktig premiss for å utføre anleggsarbeidene i 2016 er at Storgata fra Bispegata til Muségata skal graves opp i forbindelse med fremføring av fjernvarmeledninger (som Kvitebjørn Varme gjennomfører, red.anm.). Denne unike muligheten til samordning av tiltak i gaten og samtidig utføre opprusting, vil ikke komme tilbake på svært mange år. Samordningseffekten vil være stor og konsekvensene for de næringsdrivende og folk flest, så begrenset som det lar seg gjøre».

Nå går det imidlertid ikke slik politikerne håpet da byrådsvedtaket ble fattet før jul i fjor.

– Arbeidene vil ikke kunne skje før tidlig vår i 2017. Etter ferien skal vi gå gjennom anbudet før vi gjennomfører en ny anbudsutlysning. Avtalen mellom gårdeierne og kommunen vil bli videreført, sier Nermo.

– Ikke positivt

– Er du overrasket over at dere bare fikk inn ett tilbud?

– Ja, det må jeg si, men vi har registrert at det er manglende interesse for denne type arbeid. Det er ikke første gang vi får få tilbud, og de vi får er i overkant, prismessig.

– Nå må jo Storgata graves opp en gang til, i og med at arbeidene ikke kan gjennomføres samtidig som Kvitebjørn Varme graver. Det betyr vel også økte utgifter?

– Anleggsarbeid i to omganger er en belastning for både næringslivet og folk som ferdes i gatene. Det er ikke positivt. Men må vi, så må vi. Vi kan ikke fortsette med prosjektet dersom det ikke er fullfinansiert, sier Øystein Nermo.

Det har ikke lykkes iTromsø å få kommentar til saken fra den politiske ledelsen i kommunen.

ny ANBUDSRUNDE: I følge avdelingsdirektør Øystein Nermo på byutvikling må de gjennomføre en ny anbudsrunde. Foto: Ronald Johansen Foto: Ronald Johansen