– Hval er en av de aller beste råvarene vi har i Nord-Norge – samtidig er det få som bruker den. Nå er den dessuten i sesong, så derfor vil jeg ha hvalkjøtt til forrett, sier Jon Erlend Matre (18).

Jon Erlend har fått i oppdrag å starte «ballet» når den faste delen av den nordnorske sommermenyen skal presenteres. Forrige uke var det som kjent tre sommerdrinker som ble vist fram.

Ifølge Jon Erlend er hvalkjøtt enkelt og likeframt å tilberede, det er bare et par ting som man bør ha i mente.

– Se til å få tak i ferskt hvalkjøtt – og stek det kortest mulig! Bruker man et sekund for lenge i stekepannen eller på grillen blir det for tørt, sier han.

Hvaltataki

400 g fersk hval

1 ss rapsolje

Zest fra 1 sitron

1 ss reven pepperrot

Salt og pepper

Tørk av hvalen med litt kjøkkenpapir. Ha salt og pepper på alle sidene. Varm en steikepanne til medium høy varme. Ha clingfilm rullet ut på benken, dryss zest fra sitron og reven pepperrot jevnt utover. Ha i cirka 1ss rapsolje. Stek hvalfileten i 15 sekunder på hver av sidene. Legg hvalen på clingfilmen og rull hardt sammen. Legg hvalen i kjøleskap i en halv time. Skjær så skiver på omtrent 5 millimeter.

HVALTATAKI: Tataki betyr at et stykke kjøtt – eller fisk – er stekt hurtig på yttersiden før det skjæres i tynne skiver. Innsiden er rå.

Grillet salat

2 stk. hjertesalat

1 rødløk

3 ss rapsolje

5 ss hvitvin- eller cavaeddik

5 ss extra virgin olivenolje

1 fedd hvitløk

Del hjertesalaten og løken i 2. Stek dem i en grillpanne med litt olje, eller en vanlig steikepanne, til de blir litt brent. Dette gir en god røyksmak. Hvis du kan også steike disse på grillen, da får du en enda bedre smak. Bland cavaeddik, olivenolje og 1 fedd reven hvitløk i en bolle. Kutt hjertesalaten og løken opp i grove biter, bland dette i vinaigretten. Smak til med salt.

RYKENDE: Hjertesalat smaker kjempegodt når den grilles. Husk bare å grille den lenge nok slik at den blir gjennomvarm. Foto: Christer Pedersen

Sylta løk

2 stk. rødløk

0,5 dl eddik

1 dl sukker

1,5 dl vann

Kutt løken opp i tynne skiver på en mandolin, eller for hånd. Kok opp eddik, sukker og vann for å lage en syltelake. Ha løken i syltelaken og kok i 2 minutter. Kjøl ned og oppbevar løken i syltelaken.

KOKKELÆRLING: Jon Erlend Matre er «Norgesmester» for matfaglærlinger etter at han var med og vinne TineCupen. Foto: Christer Pedersen

Pepperrotrømme

0,5 dl seterrømme

1 ts salt

1 ss reven pepperrot

Zest fra ½ sitron

1 ts sitronsaft

Ha rømmen i en bolle og pisk opp med en håndmikser. Etter en stund blir rømmen stiv. Smak til rømmen med salt, pepperrot, sitronzest og sitronsaft.

NØYAKTIG: Jon Erlend bruker pinsett når han skal legge siste hånd ved verket sitt. Foto: Christer Pedersen