– Fremdriften er helt elendig. Det går for treg med gravingen. Det ble sagt at de skulle ta 50 meter i slengen i forbindelse med graving og nedlegging av rør. Nå har de holdt på over en måned og har ikke kommet lenger enn til Næsvold, sier Hugo Dalsbø, sekretær i Gågaten AS.

Frykter for rørene

Han viser til gravingen som er i gang nord i Storgata, hvor Kvitebjørn Varme AS legger fjernvarmerør. Gravingen skal fortsette gjennom hele Storgata og videre sørover Strandveien.

– Det går sakte, sier Lars Echroll, i det han kommer forbi. Han er styreleder i Gågaten AS.

Dalsbø liker dårlig det han ser ved Stortorget hvor både granitten på fortauet og brusteinene er fjernet. Han frykter at rørene som sørger for fortausvarmen skal graves over, det har Gågaten AS opplevd før.

– Under brusteinen ligger vannrørene våre. Da det ble gravd for å legge rør med sjøvann til rådhuset, ble fortausvarmerørene revet av. Regningen på en halv million kroner for reparasjoner måtte vi ta, så jeg er på tå hev. Jeg frykte det samme kan skje nå, sier Hugo Dalsbø.

STØTTER: Styreleder Lars Echroll i Gågaten AS (til venstre) støtter Hugo Dalsbøs oppfatning om tempoet på gravingen. Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø

Sendte brev

Han har ikke noe imot at det legges fjernvarme gjennom sentrum, men er opptatt av fremdriften, og viser til da fortausvarmen ble lagt.

– Det er en bra ting å få fjernvarme. Vi hadde en helt annen fremdrift. Arbeidene startet uka etter påske og var ferdige 28. oktober samme år. Det var flere som jobbet den gang enn det som er tilfelle nå, sier Dalsbø.

I begynnelsen av juli sendte Gågaten AS, som har ansvaret for driften av fortausvarmen i Storgata, et brev til Kvitebjørn Varme om gravingen i gågata i forbindelse med legging av fjernvarmerør. Her vises det til at arbeidet vil foregå i den viktigste tiden for turistnæringen og at det derfor er viktig at grave-ulempene blir minst mulig.

– Gågaten AS vil på vegne av selskapet og gårdeierne i Storgata kreve at når arbeidet er ferdigstilt fra Bispegata til Stortorget at det legges på ny asfalt der graving har foregått. Vi kan ikke akseptere å vente med asfaltering til hele området er ferdiggravet.

FRYKTER RØRBRUDD: Hugo Dalsbø frykter at gravingen vil føre til brudd på rørene som sørger for fortausvarme. Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø

Krever asfalt

Nå har Gågaten sendt et nytt brev til Kvitebjørn hvor de etterlyser svar, og uttrykker samtidig misnøye med gravetempoet.

– Vi mener fremdriften hittil ikke er i samsvar med det som ble sagt i møtet mellom konsulent, kommunen og Gågaten AS. Etter store nedbørsmengder er forholdene i gågata ikke slik vi skulle ønske. Vårt krav om asfaltering viser seg å være viktigere enn først antatt. Vi ber om redegjørelse om planene for asfaltering, heter det.

Hugo Dalsbø utdyper bekymringen på vegne av Gågaten AS:

– Vi kan ikke traske rundt i skiten i to år, Storgata må bringes tilbake i den stand den var så fort som mulig. Det må asfalteres midlertidig for å unngå gjørme når det regner, jeg forutsetter at kommunen har fått det med i avtalen med Kvitebjørn Varme.