22. februar i år ble det åpnet konkursbehandling i byggbemanningsselskapet Rental Nord AS.

I sluttinnberetningen fra 17. juni i år var det 16 krav i boet på til sammen 2,75 millioner kroner.

iTromsø skrev mandag 1. august om Kenneth Holmøy som mente seg utsatt for hevnforsøk fra selskapets tidligere daglig leder, Pål Greger Larssen, i forbindelse med konkursen. Nå kommer det fram at politiet etterforsker selskapet.

Ifølge bobestyrer Jan Halstein Haugnes har bobehandlingen avdekket at det foreligger skjellig grunn til mistanke om straffbare forhold, blant annet ved mangelfullt regnskap og at daglig leder har unnlatt innbetaling til skattetrekkskonto.

– Jeg kan bekrefte at vi har fått en beretning, og på bakgrunn av at bobestyrer har påpekt forhold, oppretter vi en rutinemessig sak på det, uten at jeg kan si så mye om saken, sier etterforskningsleder i Troms politidistrikt, Arvid Lajord til iTromsø.

Manglende regnskap

Ved konkursåpningen var regnskapet delvis ført til og med april 2015 av regnskapsfører, men regnskapsfører har i sluttberetningen opplyst at det ikke var levert inn bilag slik at regnskapet kunne føres etter dette.

Daglig leder Pål Greger Larssen hevder han ikke har kjennskap til sluttinnberetning eller kjenner til et mangelfullt regnskap.

– Jeg har ikke hørt om dette før nå, sier Larssen.

– Kjenner du til at det har vært mangelfullt regnskap eller at det ikke har vært betalt inn til skattetrekkskontoen?

– Det har jeg ingen formening om. Det må du ta med dem som er ansvarlig.

– Det er du som står oppført som daglig leder.

– Ja, jeg var daglig leder, men det er ikke jeg som har gått konkurs.

Rettslig ansvarlig

iTromsø har så langt ikke lykkes å komme i kontakt med Rental Nords eier og styreleder, Eva Elisabeth Lillebostad, Larssens samboer, for en kommentar til saken.

I sluttinnberetningen legger bobestyrer Haugnes ettertrykkelig vekt på at Pål Greger Larssen som daglig leder er juridisk ansvarlig for forholdene.

«Ved vurdering av skyldspørsmålet legges det til grunn at Pål Greger Larssen, faktisk og rettslig, har utøvd den daglige ledelsen av Selskapet. Det vises i denne forbindelse til [ ...] den midlertidige innberetningen og signert debitorerklæring av Pål Greger Larssen,» skriver bobestyreren in sluttinnberetningen.

Over én million

Det er ikke bare det mangelfulle regnskapet som har vært et problem med konkursen.

«Etter bostyrers vurdering foreligger det skjellig grunn til mistanke om at Pål Greger Larssen, forsettlig ikke har sørget for at det er foretatt beregning og gjennomført trekk, herunder separering ved innbetaling til skattetrekkskonto,» står det i sluttberetningen.

Bobehandlingen har avdekket at det ikke har blitt holdt tilbake penger for skattetrekk i samsvar med lovens krav for perioden juli-desember 2015.

Oversikten for 2015 viser at Rental Nord til sammen utbetale over én million kroner i forskudd til ansatte, uten at det ble avsatt midler til skattetrekk.

– Umulig å spekulere

Totalt ble det gjennomført tre innbetalinger til skattetrekkskontoen i 2015 på til sammen 478.903 kroner.

Men den første innbetalingen på 238.960 kroner, var ifølge boberetningen brukt til å dekke skyldig forskuddstrekk for 2014.

Dermed var kun 239.943 kroner innbetalt i skattetrekk.

«For 2015 skulle det vært innbetalt 1.023,080 kroner til skattetrekkskonto og en manglende innbetaling på 786.267 kroner er et krav som er anmeldt i boet,» heter det i beretningen.

Pål Greger Larssen hevder han ikke kjenner til dette.

– Det er umulig for meg å spekulere i. Jeg har ikke sett eller fått sluttberetningen, så det må jeg nesten få sendt over og sett på, før jeg kan svare på det, sier Larsen.

Ifølge sluttberetningen er «pengemangel» ikke en grunn for å unngå å betale forskuddstrekk ifølge skattebetalingsloven.

Følges opp

Politiet vil nå etterforske saken videre på bakgrunn av opplysningene som er kommet fram.

– Bobestyrer har påpekt forhold som er aktuelt å etterforske for politiet, så får vi vurdere hvor mye vi skal etterforske, sier Lajord.

– Hvordan vil dere etterforske dette?

– Vi kommer til å innhente opplysninger fra offentlige etater, som skatt nord og kemneren, og få deres syn på det bobestyreren har funnet. Etter hvert vil det bli vurdert avhør, sier Lajord, som legger til at denne type saker ikke er uvanlig.

– Vi får jevnt og trutt inn beretninger fra bobestyrer som vi oppretter sak på, sier han.